Wajah mirip Lisa Blackpink, remaja jual ayam goreng jadi popular sekelip mata

Wajah mirip Lisa Blackpink, remaja jual ayam goreng jadi popular sekelip mata

Seorang penjual ayam goreng remaja di sebuah pasar di Thailand menjadi popular kerana wajahnya mirip penyanyi K-pop dari kumpulan Blackpink iaitu Lisa, lapor South China Morning Post.

Kuilthida, 17, yang dikenali sebagai Yeehwa, adalah pelajar sekolah menengah di wilayah Phichit, Thailand, kira-kira 300 kilometer di utara ibu kota Bangkok.

Semasa cuti sekolah, dia melawat ibunya, Benyapa yang berusia 36 tahun, dikenali sebagai Gig, dan membantu di gerai ayam goreng di pasar di Samut Prakan, selatan Bangkok.

Wajah mirip Lisa Blackpink, remaja jual ayam goreng jadi popular sekelip mata

Orang ramai perasan bahawa dia kelihatan seperti Lisa yang juga berasal dari Thailand dan menyiarkan gambarnya di media sosial sehingga ia tular.

Walaupun agak malu dengan kemasyhuran sekelip mata di internet, gadis pasar itu memberitahu media bahawa dia berminat dalam perniagaan pertunjukan dan akan rela memasuki industri hiburan jika ada peluang.

“Saya gembira dan teruja untuk menyerupai penyanyi yang dikagumi seperti Lisa,” kata Yeehwa.

Pemerhati dalam talian gembira melihat minat Yeehwa dalam industri hiburan.

“Dia seperti Lisa versi sekolah menengah,” kata seorang pengguna media sosial.

“Saya ingin melihat dia dan Lisa membuat persembahan di pentas yang sama,” kata seorang lagi warganet.

Lisa kembali menjadi sebutan berikutan pelancaran single baharunya, “Rockstar,” yang pertama dengan syarikatnya yang baru diasaskan LLOUD, pada 27 Jun.

Video muzik lagu itu berada pada kedudukan nombor tiga dalam senarai muzik yang menjadi sohor kini di YouTube, mengumpul 66 juta tontonan dalam masa lima hari sahaja.

Lima versi lagu itu semuanya muncul dalam 20 teratas pada carta iTunes Amerika Syarikat dalam beberapa jam selepas dikeluarkan, menurut Forbes.

Single baharu itu mencetuskan minat ramai peminat lama dan baharu mengenai gaya dan pakaian penyanyi itu, dan Chinatown Bangkok, tempat dia merakam video muzik yang disertakan.

Walaupun membina kerjayanya di Korea Selatan sejak remaja, Lisa sangat berminat untuk mempromosikan budaya Thailand.

Bercakap sebagai ahli Blackpink, dia pernah berkata, “Korea Selatan adalah negara kita dan Thailand adalah negara saya.”

Baca Juga:
‘Besar dan panjang’ – Lelaki terserempak ular sawa batik sedang melintas jalan
Detik cemas 7 sekeluarga saling berpelukan sebelum maut dihanyutkan kepala air
Orang ramai berpesta candat sotong tepi highway, pemilik lori beri ‘green light’
CATEGORIES