[VIDEO] Detik terakhir rakaman dalam pesawat Nepal yang terhempas

[VIDEO] Detik terakhir rakaman dalam pesawat Nepal yang terhempas

[VIDEO] Detik terakhir rakaman dalam pesawat Nepal yang terhempas. Sebuah video tular di media sosial memaparkan detik terakhir suasana di dalam sebuah penerbangan Yeti Airlines sebelum pesawat itu terhempas dan mengorbankan 68 nyawa, lapor akhbar The Sun semalam.

Dalam rakaman video tersebut, sekumpulan lima rakan didengari ketawa ketika melakukan penstriman live di laman Facebook ketika pesawat tersebut hampir mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Pokhara, Nepal.

Salah seorang penumpang tersebut, Sonu Jaiswal, 29, yang dikatakan dalam perjalanan bersama empat rakannya untuk menikmati percutian aktiviti luncur udara adalah antara yang dilaporkan maut.

[VIDEO] Detik terakhir rakaman dalam pesawat Nepal yang terhempas

Rakaman video tersebut memaparkan Sonu sedang merakam pemandangan di luar tingkap sambil seorang rakannya didengari berkata: “Sangat seronok”.

Pesawat ATR-72 itu mendarat secara normal sebelum skrin video Sonu secara tiba-tiba bertukar menjadi warna jingga dan disusuli dengan bunyi jeritan ketika kabin pesawat dilihat seperti bergegar.

Bunyi hentaman turut didengari sebelum kabin pesawat terbakar.

“Sonu melakukan penstriman live di Facebook selepas berlepas ke Pokhara.

“Penstriman itu memaparkan Sonu dan rakan-rakannya dalam keadaan gembira sebelum api dilihat muncul dan penstriman langsung itu terhenti,” kata sepupu Sonu, Rajat Jaiswal.

Dalam klip video seterusnya, pesawat yang berlepas dari Kathmandu itu kemudian dilihat terbang dalam keadaan terbalik serta hilang kawalan sebelum merempuh gaung di kawasan lapangan terbang Pokhara.

Paparan klip video kemudian menunjukkan keadaan ketika pesawat terbabit telah terhempas.

Seorang penduduk setempat, Khum Bahadur Chhetri berkata, dia dapat menyaksikan dari bumbung rumahnya ketika pesawat tersebut cuba mendarat.

“Saya melihat pesawat itu terbang ke kiri dan kanan sebelum ia menjunam dan terhempas ke dalam gaung,” ujarnya.

Dalam kejadian tersebut, seramai 72 orang dilaporkan berada di dalam pesawat itu ketika ia terhempas sekitar pukul 10.50 pagi (waktu tempatan).

Laporan awal menyatakan bahawa pesawat terbabit terhempas ketika cuba mendarat dalam keadaan cuaca buruk.

Baca Lagi:
Lelaki jadi popular sekelip mata, selepas muatnaik video kehebatan Malaysia
[VIDEO] Detik terakhir sebelum pesawat penumpang terhempas di Nepal
Ketangkasan wanita bertudung jadi ‘kepala singa’ buat netizen terpegun
CATEGORIES