Tular video budak 6 tahun lincah main badminton, netizen siap puji cara letak bola net ada kelas!

Tular video budak 6 tahun lincah main badminton, netizen siap puji cara letak bola net ada kelas!

Adik Abu Dabith, seorang kanak-kanak lelaki berusia enam tahun, memukau dengan kecekapan bermain badmintonnya.

Beliau bukan sahaja mahir menerima pukulan lawan, tetapi juga pandai mengatur strategi dengan menghantar bulu tangkis ke hujung net, menjadikannya sukar untuk diambil.

Badminton, tanpa ragu, merupakan salah satu sukan yang amat popular di Malaysia selepas bola sepak.

Tular video budak 6 tahun lincah main badminton, netizen siap puji cara letak bola net ada kelas!

Semua lapisan masyarakat, tanpa mengira umur atau jantina, pasti meminati sukan ini dan sering bermain bersama keluarga atau rakan-rakan.

Di Malaysia, terdapat pelbagai pertandingan dan kejohanan badminton yang dianjurkan oleh pelbagai pihak, mencerminkan minat yang mendalam terhadap sukan ini dalam komuniti.

Baru-baru ini, satu video viral di media sosial memaparkan kecekapan seorang kanak-kanak lelaki berusia enam tahun dalam bermain badminton.

Video tersebut dimuat naik di akaun TikTok @abu.ahmad.dabith dan menunjukkan kecergasan Abu Dabith semasa menyertai kejohanan Badminton Protech Peringkat Umur Tertutup Kelantan Tahun 2024 untuk kategori bawah 8 tahun.

@abu.ahmad.dabith Abu Dabith kembali beraksi. Dabith 6 tahun hadir untuk kejohanan Badminton Protech Peringkat Umur Tertutup Kelantan Tahun 2024. Kategori bawah 8tahun. #kejohananbadmintonperotech2024 #fypシ #badminton #badmintontiktok #fypシ゚viral @ABUBOSS BADMINTON ACADEMY @AbuBossPruBsn @Alaalacikqi ♬ golden hour – JVKE

Dalam video itu, kita dapat melihat betapa lihai adik Abu Dabith menerima setiap pukulan lawan dan mengawal gelanggang dengan baik, walaupun menggunakan raket berukuran dewasa.

Tidak hanya itu, beliau juga pandai mengatur strategi dengan menghantar bulu tangkis ke hujung net, mencipta cabaran tambahan kepada lawan.

Reaksi netizen terhadap kecekapan Abu Dabith tidak kurang hebatnya. Di ruangan komen, pengguna media sosial terpegun dengan kemahiran beliau dalam bermain badminton pada usia yang begitu muda.

Mereka memberi pujian dan menitipkan doa agar suatu hari nanti, Abu Dabith akan menjadi salah satu pemain badminton negara yang membanggakan, mewakili Malaysia di pentas antarabangsa.

Baca Juga:
Rezeki, wanita kongsi momen indah dapat hadiah gelang emas dari ibu mertua
Pemuda menangis kebingungan, sesat 10 kilometer kedalam hutan selepas guna aplikasi waze
Cik B beli Brabus original RM1.79 juta, plat ditempah sempena nama CB111
CATEGORIES