Tiada tauliah mengajar agama Islam punca kuliah Ustaz Azhar Idrus dibatalkan

Tiada tauliah mengajar agama Islam punca kuliah Ustaz Azhar Idrus dibatalkan

Tiada tauliah mengajar agama Islam punca kuliah Ustaz Azhar Idrus dibatalkan. Pembatalan kuliah maghrib pendakwah bebas Ustaz Azhar Idrus di Masjid Diraja Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong pada Ahad ini adalah disebabkan penceramah itu tidak mempunyai tauliah mengajar tentang agama Islam di Selangor.

Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Mohd. Shahzihan Ahmad berkata, semua individu yang mengajar tentang agama Islam di Selangor perlu mematuhi undang-undang dan peraturan.

“Hasil semakan mendapati bahawa Ustaz Azhar Idrus tidak mempunyai tauliah mengajar tentang agama Islam di Negeri Selangor.

Tiada tauliah mengajar agama Islam punca kuliah Ustaz Azhar Idrus dibatalkan

“Kuasa Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan JAIS adalah tertakluk kepada undang-undang dan peraturan berkuatkuasa di negeri Selangor,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohd. Shahzihan turut menegaskan pihak masjid atau surau juga tidak boleh menjemput individu yang tidak memiliki tauliah mengajar yang diberikan di bawah Seksyen 118 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) 2003 Pindaan 2016.

Terdahulu melaporkan Kuliah Maghrib Perdana pendakwah bebas Ustaz Azhar Idrus yang dijadualkan berlangsung di Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong pada Ahad ini dibatalkan.

Melalui akaun Facebook Azhar memaklumkan, pembatalan kuliah tersebut adalah atas faktor tidak mendapat kebenaran daripada JAIS untuk dilaksanakan.

Baca Lagi:
Wanita terbeli anak patung berhantu dari selatan Thai, pukul 3 pagi duduk atas perut
3 soalan mudah dari Ustaz Azhar Idrus gagal dijawab MB Kedah
Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri RM700 kepada penjawat awam dibayar April ini
CATEGORIES