Tersalah ‘transfer’ RM30,000, wanita dipuji kerana tak ‘gelap mata’

Tersalah ‘transfer’ RM30,000, wanita dipuji kerana tak ‘gelap mata’

Tindakan seorang wanita yang masih menyimpan wang bernilai RM30,000 yang tersilap dihantar ke akaunnya sejak sebulan lalu dipuji ramai orang apabila dia tidak putus asa untuk memulangkan duit tersebut.

Menerusi ciapan X, wanita berkenaan berkongsi kisahnya dalam menjaga wang tersebut dengan mengasingkan dan menyimpannya di dalam akaun tabungnya di Maybank.

“Saya rasa bersyukur sebab saya bukan jenis yang gelap mata nampak duit, lebih-lebih lagi diuji dengan tindakan individu yang salah transfer RM30,000 ke dalam akaun.

Tersalah ‘transfer’ RM30,000, wanita dipuji kerana tak 'gelap mata'

“Selama dua minggu saya tunggu tapi masih tiada individu yang mahu membuat tuntutan. Saya terpaksa mengesan sendiri pemberi wang itu.

“Akhirnya, selepas tempoh sebulan, saya dapat jumpa individu yang tersalah transfer dan kembalikan wang tersebut kepadanya,” katanya.

Menurut wanita berkenaan, kesilapan transaksi adalah disebabkan kecuaian oleh penerima asal yang memberikan maklumat nombor akaun yang salah pada dua digit terakhir kepada pemberi wang itu.

Dalam pada itu, wanita tersebut memberitahu, dia berjaya mengesan pemberi wang melalui nama agensi yang tertera dalam transaksi lalu mencari di platform Google untuk maklumat lebih lanjut mengenai alamat serta nombor telefon.

Bagaimanapun, nombor yang dipaparkan di platform Google itu sudah usang lalu dia mencari solusi lain untuk segera mendapatkan individu yang tersalah hantar itu.

“Saya dapat tahu itu adalah agensi syarikat pelancongan, nasib baik saya ada rakan dari bidang yang sama untuk bantu mencari individu tersebut,” ujarnya.

Sementara itu, ciapan itu menimbulkan pelbagai reaksi oleh orang ramai dengan pertanyaan bagaimana wanita tersebut memberi kepercayaan sewenang-wenangnya kepada individu terbabit.

“Saya memastikan saya tidak ditipu dengan bertanya dahulu kepada individu berkenaan maklumat transaksi, tarikh, nama dan sebagainya.

“Dia (pemberi wang) terus memberi resit dengan nama penuh, nombor akaun, jumlah yang sama serta laporan yang dilakukan benar apabila transaksi menunjukkan bukti bahawa nombor belakang dua digit memang terbalik,” katanya.

Baca Juga
Guru lelaki didakwa hisap kemaluan pelajar ketika tidur
Angkasawan Apollo 8 William Anders maut dalam nahas pesawat
Pelanggan bangsa India tak puas hati terima ‘beef burger’ percuma dari restoran makanan segera
CATEGORIES