Terjerat cinta palsu, janda rugi RM113,000 ditipu ahli perniagaan dari Istanbul

Terjerat cinta palsu, janda rugi RM113,000 ditipu ahli perniagaan dari Istanbul

Terjerat cinta palsu, janda rugi RM113,000 ditipu ahli perniagaan dari Istanbul. Seorang warga emas berstatuskan ibu tunggal berputih mata apabila kerugian RM113,182 selepas terjerat dengan cinta palsu selama tiga bulan dengan ahli perniagaan dari Istanbul sejak hujung tahun lalu.

Sumber berkata, mangsa berusia 60 tahun yang bekerja sebagai pengurus teknologi maklumat membuat laporan Balai Polis Rahang kelmarin setelah menyedari tertipu dengan suspek yang dikenalinya itu hanya dari Instagram dengan nama ‘Anurak Wong’.

Menurut sumber lagi, mangsa menerima mesej di Instagram dari Anurak Wong yang merupakan sebahagian ahli sindiket Love Scam, 22 Oktober tahun lalu kira-kira pukul 1.35 petang semasa mangsa berada di sebuah premis di daerah ini.
Terjerat cinta palsu, janda rugi RM113,000 ditipu ahli perniagaan dari Istanbul

Gambar hiasan

“Anurak Wong yang mengatakan dia menjalankan perniagaan di Istanbul dan WhatsApp di nombor telefon +447776999620. Anurak telah mengajak mangsa untuk menjalankan perniagaan membekalkan ubat di Istanbul.

“Dari tarikh 2 November hingga 19 Disember tahun lalu, mangsa telah melakukan 27 transaksi pengeluaran wang berjumlah RM90,312.00 dari akaun Maybank dan Ambank ke lebih 10 akaun individu lain,” katanya kepada Kosmo! hari ini.

Ujar sumber lagi, mangsa juga telah menerima mesej di WhatsApp nombor telefon +905428577407 dengan nama Byeong Eddie yang memperkenalkan diri sebagai doktor dan mangsa telah diminta untuk membayar perubatan Anurak untuk pembedahan dan kos hospital berjumlah RM22,870.00 yang melibatkan pemindahan ke tiga akaun lain.

Menurut sumber, mangsa mula merasa tertipu apabila diminta untuk membuat pembayaran sebanyak USD35,000.

“Hasil siasatan awal mendapati mangsa telah menyerahkan wang kerana percaya akan berkahwin dengan Anurak setelah menjalinkan hubungan selama tiga bulan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Nanda Maarof ketika dihubungi mengesahkan kes berkenaan dan kes disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana penipuan.

Baca Lagi:
Anthony Loke terjah Batik Air, penumpang pesawat OD 7006 terkejut
Warga emas dibunuh kejam selepas disamun
Pasangan suami isteri rentung terbakar dalam lori kontena
CATEGORIES