Suri rumah tanam padi dalam pasu ‘menjadi’, beli benih RM1 online

Suri rumah tanam padi dalam pasu ‘menjadi’, beli benih RM1 online

Hanya sekadar suka-suka, seorang suri rumah tidak menyangka percubaannya menanam padi di dalam pasu di laman rumahnya di Taman Lavender Height di sini berhasil.

Bermula dengan satu pasu sahaja, kini Siti Aai Shah Rahman Shah, 33, mempunyai 50 pasu pokok padi sawah dan sembilan pasu padi huma.

Lebih menggembirakannya apabila padi tersebut kini sudah boleh dituai selepas empat bulan ditanam dan dalam proses untuk dijadikan beras.

Suri rumah tanam padi dalam pasu 'menjadi', beli benih RM1 online

Malah perkongsian Siti Aai Shah di aplikasi TikTok mengenai perjalanannya menjadi ‘pesawah moden’ turut menarik perhatian Tengku Ampuan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Iskandar yang berhasrat mempelajarinya.

Menurut ibu kepada lima cahaya mata itu, dia menanam padi bukannya untuk tujuan komersial sebaliknya sekadar mahu menambah ilmu.

“Lagi pun saya tengok di laman sosial, konsep tanaman padi di dalam pasu ini sudah biasa di Indonesia dan dari situ saya terfikir untuk mencubanya.

“Jadi saya beli benih padi di platform e-dagang dengan harga RM1 untuk satu pek 10 gram,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di rumahnya di sini pada Jumaat.

Ujarnya, selepas empat hari menanam benih tersebut, dia teruja apabila melihat sudah ada pertumbuhan.

Katanya, apabila masuk hari ke-20 pokok padi sudah jelas kelihatan dan dari situ dia mendapati tanaman tersebut tidak terlalu sukar penjagaannya.

“Paling penting perlu pastikan sumber air mencukupi dan gunakan baja bersesuaian. Untuk baja, saya guna baja kopi dan ia nampaknya sesuai.

“Jadi sejak hari pertama tanam, saya akan buat catatan dan masuk 90 hari, ia dah mula menguning dan sekarang sudah boleh dituai,” katanya.

Ujar Siti Aai Shah, dia kini menunggu mesin padinya sampai bagi membolehkan padi yang telah dituai diproses menjadi beras.

Tambahnya, dia tidak menyangka ramai yang berminat untuk belajar cara penanaman padi dengannya termasuk Tunku Azizah selepas berkongsi di platform media sosial.

“Tujuan saya berkongsi tentang teknik penanaman padi dalam pasu adalah untuk membuka minda masyarakat yang usahakannya tidaklah sesukar mana, malah kosnya juga tidak tinggi.

“Manalah tahu ilmu ini boleh jadi keperluan pada masa akan datang,” katanya.Selain tanaman padi, bekas usahawan ini turut menanam pokok strawberi yang kini menjadi sumber pendapatan sampingannya apabila mendapat permintaan.

“Saya pun mula berkecimpung dalam tanaman ini ketika Perintah Kawalan Pergerakan( PKP) bagi mengisi masa lapang dan sekarang ia dah jadi satu keseronokan untuk saya.

“Bila duduk membelek pokok-pokok ini pun dah jadi satu ‘healing’ buat saya,” katanya.

Baca Juga:
Tak pernah lulus sejak tingkatan 3, calon SPM menangis terkejut dapat Matematik A
Ibu bapa Zayn Rayyan dtahan polis
Pendaki Malaysia yang pernah menakluk gunung Everest, maut di gunung Denali
CATEGORIES