Seolah ‘tahu’ nak banjir, Oyen di Zoo Negara jadi perhatian ramai

Seolah ‘tahu’ nak banjir, Oyen di Zoo Negara jadi perhatian ramai

Seolah ‘tahu’ nak banjir, Oyen di Zoo Negara jadi perhatian ramai.

Kucing Oyen yang dikatakan hidup bersama sekumpulan capybara di Zoo Negara turut terselamat daripada bencana banjir kilat yang bermula pukul 5 petang semalam.

Timbalan Presiden Zoo Negara, Rosly @ Rahmat Ahmad Lana berkata, kucing itu bijak menyelamatkan diri dengan mencari teduhan apabila air sudah naik.

Seolah 'tahu' nak banjir, Oyen di Zoo Negara jadi perhatian ramai

“Selain Oyen, semua haiwan berada dalam keadaan selamat kecuali seekor capybara terlepas keluar. Bagaimanapun, ia sempat dimasukkan kembali ke dalam kawasannya oleh kakitangan kami.”

“Keadaan banjir kilat pada petang semalam tidaklah seteruk seperti sebelum ini dan kerja pembersihan seluruh kawasan telah dibuat malam tadi.

Tambahnya, kerja-kerja pembersihan telah berlaku di Zoo Negara bermula 6.30 petang sehingga pukul 11.30 malam tadi dan ia beroperasi seperti biasa bermula hari ini.

“Saya ucapkan terima kasih kepada pihak Bomba Sukarela Gombak dan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) kerana tanpa mereka, dua hari kerja pembersihan pun tidak akan siap kerana kami tiada mesin-mesin yang digunakan untuk pembersihan seperti mereka.

“Kebetulan pula sewaktu kejadian itu berlaku, kakitangan kami masih belum pulang dan merekalah yang mengawal kawasan yang terjejas,” ujarnya ketika ditanya Kosmo.

Semalam dilaporkan banjir kilat melanda beberapa kawasan di Lembah Klang apabila hujan lebat lebih sejam.

Baca Lagi:
Jurulatih Muay Thai mengaku ‘bomoh’ rogol, cabul pelajar tingkatan 4, jadikan hamba seks
Pemandu ambulans bawa pesakit tenat berhenti ambil pisang goreng disiasat
“Saudara saya perempuan dan lelaki dibunuh di Palestin, kini saya pula diugut bunuh kerana sokong Palestin” – Perenang Mesir
CATEGORIES