Selepas kena patuk, lelaki gigit balik ular sampai mati

Selepas kena patuk, lelaki gigit balik ular sampai mati

Tindakan seorang lelaki di India yang percaya apabila dia menggigit balik ular yang mematuknya untuk melemahkan bisa reptilia itu telah berjaya menyelamatkannya dari ajal.

Bagaimanapun, mangsa Santosh Lohar, 35, bernasib baik apabila dia yang dipatuk dua kali, sempat dibawa ke hospital oleh rakan-rakannya yang melihat kejadian itu.

Semasa kejadian, Lohar sedang memasang rel kereta api di hutan Rajauli dekat bandar Nawada di wilayah Bihar pada Selasa lalu.

Selepas kena patuk, lelaki gigit balik ular sampai mati

Ketika dia sedang tidur, ular berbisa itu tiba-tiba menyerangnya dan dia kemudian bertindak balas cepat dengan menangkap reptilia itu dan menggigit kepalanya sebanyak dua kali sehingga mati.

Difahamkan di beberapa bahagian di India, terdapat kepercayaan karut bahawa tindakan menggigit ular akan memindahkan racun itu kepada haiwan tersebut semula.

“Di kampung saya terdapat kepercayaan bahawa apabila ular menggigit anda, anda perlu menggigitnya sebanyak dua kali untuk meneutralkan racun tersebut,” kata Lohar kepada India Today.

Namun, sehingga hari ini spesies ular yang mematuknya itu belum dikenal pasti.

Selepas kejadian, Lohar diberikan suntikan anti-venom oleh doktor untuk rawatan lanjut.

Kisah itu tular di media sosial di seluruh India di mana ramai netizen menganggap ular tersebut tidak berbisa atau dia mungkin meninggal dunia jika dipatuk ular tedung senduk.

Baca Juga:
Lelaki ubahsuai Tesla kepada enjin petrol, boleh pandu sejauh 2,574 km tanpa cas
Parah ni! Zul Ariffin kenal, Tunku Abdul Rahman dikatakan anggota RELA?
Hasrat Tok Siah pakai ‘kebaya’ keluar mengundi tak kesampaian, terpaksa bonceng motosikal dengan cucu
CATEGORIES