Saya akan sokong Anwar jika terpilih sebagai Presiden Umno – KJ

Saya akan sokong Anwar jika terpilih sebagai Presiden Umno – KJ

Saya akan sokong Anwar jika terpilih sebagai Presiden Umno – KJ. Bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin memberitahu beliau atau sekutunya akan terus menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri sekiranya terpilih sebagai Presiden UMNO dalam pemilihan parti akan datang.

Khairy memaklumkan perkara itu dalam satu forum anjuran Institut ISEAS-Yusof Ishak di Singapura sekali gus membayangkan beliau dijangka bertanding sebagai Presiden UMNO.

Menurut bekas Ahli Parlimen Rembau itu, beliau mahu kerajaan perpaduan ini bertahan dan stabil.

Saya akan sokong Anwar jika terpilih sebagai Presiden Umno - KJ

“Ada kebimbangan sekiranya berlaku perubahan dalam kepimpinan UMNO, ia akan membawa ketidakstabilan politik serta kepada kejatuhan kerajaan, satu lagi Langkah Sheraton, dan satu lagi kerajaan akan masuk dan seorang Perdana Menteri baharu mengangkat sumpah.

“Loke (Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook) saya ingin katakan dengan jelas di hadapan semua orang di sini, jika saya atau sekutu saya memenangi jawatan Presiden, memenangi kepimpinan parti, kami akan memberikan sokongan kepada kerajaan perpaduan, kepada Anwar Ibrahim dan kepada anda,” katanya sambil mendapat tepukan gemuruh orang ramai.

Forum itu turut dihadiri Siew Fook yang merupakan Menteri Pengangkutan dan juga Setiausaha Agung DAP.

Menurut Khairy lagi, pemilihan UMNO yang akan datang adalah segala-galanya dengan parti perlu diperbaharui, relevan, atau ‘berehat dengan tenang’.

Beliau berkata, pemilihan parti adalah peluang parti untuk melakar hala tuju baharu parti itu.

Sebelum ini, Khairy dilihat lantang terhadap kepimpinan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi ekoran kekalahan UMNO dan Barisan Nasional selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Baca Lagi:
Anwar ‘restu’ Hajiji kekal sebagai Ketua Menteri Sabah
Anwar minta saya siap sedia, cuti hampir tamat kata Maszlee
Suami isteri mengembara sampai sempadan China, Thailand hanya guna Perodua Kancil usia 25 tahun
CATEGORIES