Rupanya ada kisah disebalik terciptanya Milo

Rupanya ada kisah disebalik terciptanya Milo

Rupanya ada kisah disebalik terciptanya Milo. Sekarang ini minuman jenama Milo boleh dikatakan telah menjadi pilihan utama seluruh rakyat Malaysia, pasti minuman ini akan ada tersimpan di dapur rumah, bahkan kalau lepak di kedai mamak sekalipun pasti akan ada yang order Milo Ais. Paling min suka tu Milo lori yang kat sekolah tu, pehhh!

Bercerita mengenai air Milo, sebenarnya ada kisahnya tersendiri tau, boleh dikatakan ia pada asalnya ia digunakan sebagai minuman ‘boost’ untuk satu golongan khusus ini.

Rupanya ada kisah disebalik terciptanya Milo

Bantu kanak-kanak kurang nutrisi

Rupanya ada kisah disebalik terciptanya Milo

Kejadian ini berlaku sekitar 1930-an dulu saat seluruh dunia mengalami The Great Depression, satu era dimana ekonomi jatuh merundum yang memberikan kesan terhadap hampir kesemua negara di dunia.

Thomas Mayne, seorang saintis makanan dari Nestle kemudian mencipta Milo. Dia mencipta serbuk coklat yang orang boleh campur dengan air atau susu pada tahun 1934. Tujuannya adalah untuk membantu kanak-kanak di Australia yang kekurangan nutrisi pada waktu itu.

Rupanya ada kisah disebalik terciptanya Milo

Kenapa ia dinamakan Milo? Menurut sumber yang dikongsikan dari Twitter dan nestle.com, ia diinspirasikan daripada kisah lagenda Greek yang merujuk kepada seorang atlet yang dikenali sebagai Milon of Croton.

Dari situ, dapat dilihat jenama Milo disambut baik oleh orang ramai sehinggalah kini, pencipta Milo, Thomas meminumnya setiap hari sampailah dia meninggal pada usia 93 tahun.

Baca Lagi:
Guna 3 cara ini kesan kamera tersembunyi sebelum tukar baju di fitting room
Tular rakaman video dalam ‘fitting room’ butik pakaian terkemuka, dijual kepada orang awam
Isteri terkejut suami senyap-senyap fail cerai, rupanya ada kekasih baru
CATEGORIES