Rumah teres simpan 320kg syabu bernilai RM11.5 juta diserbu polis

Rumah teres simpan 320kg syabu bernilai RM11.5 juta diserbu polis

Rumah teres simpan 320kg syabu bernilai RM11.5 juta diserbu polis. Kegiatan sindiket pengedaran dadah yang menyewa dan menjadikan rumah teres di Setiawangsa, dekat sini sebagai stor menyimpan ‘barang’ terbongkar selepas diserbu polis, Sabtu lalu.

Serbuan pada pukul 5.40 petang oleh Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman dan Kuala Lumpur itu turut menemukan syabu seberat 320 kilogram (kg) dianggarkan bernilai RM11.5 juta.

Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Yahaya Othman berkata, serbuan tersebut dijalankan hasil risikan pihaknya sejak September lalu.

Rumah teres simpan 320kg syabu bernilai RM11.5 juta diserbu polis

Katanya, dalam serbuan itu, dua lelaki berusia 29 tahun dan 34 tahun dipercayai penjaga stor ditahan.

“Semakan mendapati kedua-dua suspek mempunyai rekod jenayah lampau berkaitan dadah dan jenayah manakala seorang suspek positif dadah selepas saringan air kencing dilakukan,” katanya dalam sidang akhbar di Ibu pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur, dekat sini, semalam.

Dalam pada itu, Yahaya berkata, rampasan dadah itu adalah terbesar di Kuala Lumpur bagi tahun ini dan polis kini giat mengesan saki baki ahli sindiket.

Kata beliau, sindiket itu dipercayai bergiat aktif sejak September lalu dan bekalan dadah diperoleh dari Pantai Timur sebelum dikumpulkan di stor berkenaan.

“Kita juga sedang menyiasat modus operandi sindiket ini, ke mana dadah ini dijual dan apa peranan sebenar dua lelaki terbabit. Dadah tersebut dipercayai dijual mengikut bungkusan yang ditetapkan pada harga RM35,000 bagi sekilogram,” katanya.

Menurut Yahaya, polis turut menyita sebuah kereta jenis Toyota Vios bernilai RM20,800.

“Kedua-dua suspek ditahan reman tujuh hari bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952,” katanya.

Baca Lagi:
OPR dijangka naik lagi bulan depan
Ganja lebih 100kg bernilai RM257,000 ditemui di tepi jalan
Lelaki bersenjata pisau bawa anak OKU rompak kedai serbaneka
CATEGORIES