Ramai tak tahu, mak ayah anak OKU boleh mohon roadtax PERCUMA!

Ramai tak tahu, mak ayah anak OKU boleh mohon roadtax PERCUMA!

Ramai Tak Tahu, Mak Ayah Ada Anak OKU Boleh Mohon Roadtax PERCUMA! Rupanya ramai yang masih tak tahu bahawa pemegang kad, waris mahupun mak ayah yang mempunyai anak OKU (Orang Kelainan Upaya) boleh memohon cukai jalan atau ‘roadtax’ secara percuma di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Hanya perlu bawa dokumen asal dan salinan yang diperlukan serta mengikut syarat-syarat yang ditetapkan.

Baca perkongsian daripada Encik Akhi Akmal ini sebagai rujukan;
Bukan roadtax RM2 je dapat percuma, roadtax Honda Accord Rm536 setahun pun dapat percuma. Roadtax sahaja, bukan INSURAN. Sebab ramai yang tanya insuran kena bayar jugak ke. Ya, insuran masih kena bayar. Roadtax sahaja percuma.

Masih ramai lagi yang tak tahu untuk roadtax percuma bagi ibu bapa yang mempunyai anak oku. Bukan untuk OKU sahaja yang layak mohon, ibu atau bapa atau penjaga pun layak mohon. Dengan syarat waris yang didaftarkan di JKM mestilah nama pemilik kenderaan.

Ramai tak tahu, mak ayah anak OKU boleh mohon roadtax PERCUMA!

Contoh, Ali ada anak oku berumur 5 tahun. Dalam sistem JKM Ali sebagai waris. Kereta atas nama Ali, dan Ali ada lesen memandu. Secara automatik Ali layak memohon roadtax percuma dengan syarat kereta tersebut buatan Malaysia atau pemasangan tempatan.

Cara Mohon Roadtax Percuma Di JPJ
Bagi waris yang nak mohon roadtax percuma, boleh mohon di JPJ CAWANGAN atau JPJ NEGERI sahaja. UTC memang tak boleh ya. Bawa dokumen original dan salinan 1 keping.

1.Kad oku
2.Ic oku
3.Ic waris
4.Lesen waris
5.Geran
6.Isi borang permohonan di kaunter JPJ

Permohonan hanya sekali sahaja boleh digunakan. Contoh sekiranya OKU tu sendiri nak mohon untuk dirinya, waris dah kira tak layak.

Syarat-Syarat:
1.Ada lesen memandu.
2.Kenderaan pemasangan tempatan dan kenderaan nasional sahaja.
3.Hanya satu kenderaan kereta dan satu motosikal sahaja untuk satu permohonan.

Baca Lagi:
Menara KL dijual secara senyap-senyap oleh kerajaan dahulu?
Wanita kena ‘sound’ lipat kain baju depan mesin pengering
Selebriti berstatus janda berenang pakai tudung dengan bikini, biar betul??
CATEGORIES