Projek lebuh raya tanpa tol Bentong – Lipis – Gua Musang siap 2026

Projek lebuh raya tanpa tol Bentong – Lipis – Gua Musang siap 2026

Projek lebuh raya tanpa tol Bentong – Lipis – Gua Musang siap 2026. Kementerian Kerja Raya (KKR) tetap meneruskan projek lebuh raya tanpa tol Lingkaran Tengah Utama (LTU), Seksyen 3J, Kampung Seberang Jelai ke Relong walaupun berdepan masalah berkaitan tenaga buruh, pengambilan tanah, bahan pembinaan dan cuaca.

Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad berkata, kerajaan akan memastikan projek yang bernilai RM257 juta itu disiapkan menjelang 2026.

“Sehingga kini, projek LTU sudah mencapai kemajuan 14 peratus melibatkan Seksyen 3J merangkumi skop kerja pembinaan jalan baharu berkembar empat lorong dua hala sepanjang 6.95 kilometer dari Kampung Seberang Jelai ke Relong termasuk lima buah jambatan, dua buah Vehicular Box Culvert (VBC) dan pengambilan balik tanah.

Projek lebuh raya tanpa tol Bentong – Lipis – Gua Musang siap 2026

“Hari ini lawatan saya untuk mengenal pasti isu dan cabaran yang dihadapi kontraktor bagi memastikan projek ini dapat disiapkan mengikut jadual yang dirancang,” katanya kepada pemberita di tapak projek berdekatan Kampung Selindang, Padang Tengku di sini hari ini.

Menurut Abdul Rahman, LTU merupakan salah satu dari projek berimpak besar di bawah KKR yang melibatkan enam pakej dari negeri Kelantan ke Pahang antara salah satu pakej yang terlibat, iaitu Pakej Tiga dari Gua Musang, Kelantan ke Relong, Pahang ini melibatkan kos RM10 bilion sejauh 350 Kilometer.

“LTU yang dahulunya dikenali sebagai Central Spine Road (CSR) ini mampu menyingkatkan masa perjalanan pengguna daripada Kuala Lumpur ke Gua Musang, Kelantan kepada tiga jam sahaja.

“Apabila siap projek ini akan memberi kemudahan laluan sebanyak dua juta kenderaan ketika waktu puncak seperti musim perayaan dan cuma memakan masa selamat 30 minit dari Relong (Lipis) ke Gua Musang, Kelantan,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Lipis selanjutnya menjelaskan, LTU yang menghubungkan Lebuh Raya Karak melalui Bentong – Raub- Lipis ke Kelantan mampu menjana sektor pertumbuhan industri dan pelancongan di Pahang Barat dan Kelantan.

“Projek LTU juga dapat mengurangkan kesesakan pada waktu tertentu dan pada masa yang sama menurunkan kadar kemalangan jalan raya serta jaminan keselamatan orang ramai,” ujarnya.

Baca Lagi:
Selain Najib Razak, ini 7 bekas pemimpin lain yang masuk penjara akibat salah guna kuasa
‘Sedekah’ atau ‘sumbangan’, rasuah tetap rasuah – SPRM
Ini cara paling mudah keluarkan duit dari ASB tanpa perlu beratur di bank lagi
CATEGORIES