Pesakit hidup pertama terima buah pinggang babi diubah suai, meninggal dunia

Pesakit hidup pertama terima buah pinggang babi diubah suai, meninggal dunia

Pesakit yang hidup pertama yang menerima pemindahan buah pinggang babi yang diubah suai secara genetik telah meninggal dunia dua bulan selepas prosedur itu, kata hospital Amerika Syarikat (AS) yang menjalankan prosedur tersebut.

Dalam suatu pencapaian pertama di dunia, pakar bedah di Hospital Besar Massachusetts berjaya memindahkan buah pinggang babi yang telah diubah suai secara genetik ke dalam tubuh Rick Slayman, yang pada masa itu berusia 62 tahun dan mengidap penyakit buah pinggang peringkat akhir.

“Slayman akan selalu diingati sebagai lambang harapan bagi pesakit pemindahan organ yang tidak terhitung jumlahnya di seluruh dunia, dan kami sangat berterima kasih atas kepercayaan dan keberaniannya untuk memajukan bidang xenotransplantasi,” kata kenyataan dari hospital itu.

Pesakit hidup pertama terima buah pinggang babi diubah suai, meninggal dunia

Kekurangan organ merupakan masalah kronik di seluruh dunia, dan pada bulan Mac, Hospital Besar Massachusetts mengatakan bahawa terdapat lebih dari 1,400 pesakit yang tersenarai menunggu untuk pemindahan buah pinggang.

Buah pinggang babi yang digunakan untuk pemindahan itu disediakan oleh syarikat bioteknologi Massachusetts bernama eGenesis dan telah diubah suai untuk membuang gen babi yang berbahaya serta menambah gen manusia tertentu, menurut keterangan dari hospital tersebut.

Slayman, yang juga mengidap diabetes Jenis 2 dan hipertensi, sebelum ini telah menerima pemindahan buah pinggang manusia pada tahun 2018, tetapi buah pinggang itu mulai gagal lima tahun kemudian.

Apabila hospital mengumumkan kejayaan pemindahan pada bulan Mac, Slayman menyatakan persetujuannya terhadap prosedur itu “bukan hanya sebagai cara untuk membantu dirinya sendiri, tetapi juga sebagai cara untuk memberi harapan kepada beribu-ribu orang yang memerlukan pemindahan organ untuk terus hidup.”

Lebih daripada 89,000 pesakit berada dalam senarai menunggu untuk pemindahan buah pinggang di AS sehingga Mac tahun ini, menurut laman web Jabatan Kesihatan Negara.

Secara purata, 17 orang meninggal dunia setiap hari sementara menunggu untuk menerima pemindahan organ.

Pemindahan organ dari satu spesies ke spesies lain adalah bidang yang semakin berkembang, yang dikenali sebagai xenotransplantasi.

Kira-kira sebulan selepas prosedur pada Slayman, pakar bedah di NYU Langone Health di New York telah melakukan pemindahan yang serupa ke atas Lisa Pisano, yang mengalami kegagalan jantung dan penyakit buah pinggang peringkat akhir.

Pemindahan buah pinggang babi sebelum ini telah dilakukan kepada pesakit yang telah mati otak, tetapi Slayman adalah orang hidup pertama yang menerimanya.

Pemindahan jantung babi yang telah diubah suai secara genetik dilakukan pada tahun 2023 kepada dua pesakit di Universiti Maryland, tetapi kedua-duanya hanya hidup selama kurang daripada dua bulan.

Baca Juga:
“Mu main mende sini!”- Budak lelaki selamba lepak dekat kubur seorang diri sambil tengok video
Woi, tutup telefon kau!” – Pemandu Proton Iriz main game ketika memandu kena tengking
JHEAIK minta waris tampil selepas tular solat jenazah di masjid di caj RM1,000
CATEGORIES