Pensyarah UMT terkejut Al-Quran tidak basah walaupun rumah ditenggalami banjir

Pensyarah UMT terkejut Al-Quran tidak basah walaupun rumah ditenggalami banjir

Pensyarah UMT terkejut Al-Quran tidak basah walaupun rumah ditenggalami banjir.  Seorang pensyarah Universiti Malaysia Terengganu (UMT) tidak dapat menahan rasa sebak selepas sebuah al-Quran yang diletakkan di dalam almari di rumahnya tidak basah walaupun ditenggelami banjir.

Malah lebih mengejutkan Zahaitun Mahani Zakariah, 54, al-Quran yang sering dibaca itu sedikitpun tidak rosak dan kering sebagaimana sebelum banjir melanda kediamannya sejak Selasa minggu lalu.

Pensyarah Marin Biologi yang menetap di Taman Desa Tanjung Damai, Gong Badak, Kuala Nerus itu berkata, beliau menyedari naskhah al-Quran itu tidak basah selepas pulang untuk membersihkan rumahnya pagi tadi selepas keadaan banjir pulih sepenuhnya.

Pensyarah UMT terkejut Al-Quran tidak basah walaupun rumah ditenggalami banjir

 

“Kira-kira 9.30 pagi tadi saya pulang untuk mengemas dan membersih rumah selepas banjir di luar rumah melebihi paras pinggang manakala di dalam rumah setinggi 0.5 meter (m).

“Sebaik saya buka almari yang menempatkan beberapa naskhah al-Quran, saya mengeluarkan semuanya untuk dijemur kerana saya jangkakan semuanya basah.

“Bagaimanapun saya terkejut dan menangis selepas sebuah naskhah al-Quran sedikitpun tidak basah, malah berada dalam keadaan baik tanpa sedikitpun lumpur.

“Manakala lima lagi naskhah al-Quran yang lain semuanya basah dan ada yang rosak kerana ditenggelami banjir, begitu juga almari yang saya letakkan al-Quran juga mengalami kerosakan,” katanya ketika ditemui di rumahnya hari ini.

Mengulas lanjut, pensyarah berasal dari Raub, Pahang itu yang digelar ‘ulat buku’ oleh rakan-rakannya berkata, pengalaman itu adalah yang pertama dalam hidupnya dan tidak menyangka berlaku di depan matanya sendiri.

 

“Saya bersyukur kerana dipilih oleh Allah melihat al-Quran tidak basah walaupun tenggelam, ini kekuasaan Allah, lagipun al-Quran ini sentiasa saya baca dan menjadi peneman hidup kerana saya tinggal seorang diri di rumah ini.

“al-Quran ini saya beli pada 2011 di Madinah ketika menunaikan ibadah haji bersama ibu, dengan ujian ini menambah kekuatan kepada saya untuk lebih mendekatkan lagi dengan Allah,” katanya.

Sementara itu rakannya, Pegawai Penyelidik UMT, Siti Tafzil Meriam Sheikh Abdul Kadir, 43, yang turut bersama Marina membersihkan rumah akui terkejut dan menangis selepas melihat naskhah al-Quran dalam keadaan baik.

“Situasi ini bagaikan mimpi, bagaimanapun ianya rezeki buat saya selepas membantu rakan membersih dan mengemas rumah,” katanya akui banyak buku rakannya itu rosak dan basah kerana ditenggelami banjir.

Baca Lagi:
Sempat tinggal mesej terakhir di Facebook sebelum dibaham hidup-hidup oleh jerung
Scammer tersilap masukkan Fahmi dalam group WhatsApp scam, akhirnya ini yang terjadi
Pemain bola sepak kelab Palestin mati ditembak tentera Israel
CATEGORIES