Peniaga ‘kantoi’ tawar harga ayam murah tapi tipu timbangan

Peniaga ‘kantoi’ tawar harga ayam murah tapi tipu timbangan

Taktik licik seorang peniaga di Jalan Pasir Hor, Kampung Padang Enggan di sini menawarkan harga ayam murah tetapi menipu timbangan berjaya dihidu oleh penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) pada Rabu.

Pengarahnya, Azman Ismail berkata, serbuan bersama Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam (MPKB-Bri) dijalankan selepas tindakan peniaga itu tular di laman sosial.

“Pemeriksaan pada jam 10.30 pagi dijalankan terhadap premis perniagaan runcit ayam tersebut mendapati peniaga menggunakan alat timbang sukat elektronik yang tidak ditentusahkan bagi tujuan perdagangan.

Peniaga 'kantoi' tawar harga ayam murah tapi tipu timbangan

“Tindakan dikesan bawah Akta Timbang dan Sukat 1972,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Menurut beliau, terdahulu pasukan telah membuat penyamaran sebagai pengguna dan membuat uji beli awal.

Ujarnya, hasil penyamaran berkenaan mendapati timbangan awal daripada penjual tidak menepati serta meragukan kuantiti atau berat yang dijual kepada pengguna.

Azman memberitahu, tindakan kes juga diambil kerana melanggar perundangan di bawah penguatkuasaan MPKB-Bri.

“KPDN Kelantan menasihatkan pengguna agar tampil untuk membuat sebarang aduan khususnya melibatkan kenaikan harga barangan keperluan, jualan harga yang mengelirukan atau ketidakpatuhan peniaga mengikut saluran rasmi disediakan kementerian.

“Kami berharap pengguna dan peniaga mewujudkan situasi perdagangan yang harmoni untuk meningkatkan serta mengukuhkan ekonomi negara,” katanya.

Baca Juga:
Pengantin wanita terima mas kahwin rumah 1.5 bilion dan 2 buah kereta
Anak belasah ibu kandung dengan kunci stereng kereta sampai patah gigi
Lembaga mata bercahaya tenung kamera dalam hutan jadi tanda tanya
CATEGORIES