Penduduk kampung berjaya tangkap ikan pari gergasi besar ‘kereta kancil’

Penduduk kampung berjaya tangkap ikan pari gergasi besar ‘kereta kancil’

Penduduk kampung berjaya tangkap ikan pari gergasi besar ‘kereta kancil’. Sebuah klip video tular di media sosial Indonesia memaparkan penduduk di wilayah Kalimantan Selatan, Indonesia menemui seekor ikan pari gergasi di sungai, lapor portal berita Kompas.com.

“Laporan netizen: Khabarnya semalam penduduk Batulicin di daerah Tanbu menangkap ikan pari ganal,” tulis akaun Instagram @wargabanua yang memuat naik video tersebut.

Beberapa penduduk kelihatan bekerjasama mengangkut seekor ikan pari dari sungai ke jambatan kayu. Namun disebabkan saiznya yang terlalu besar, mereka terpaksa menggunakan tali.

Penduduk kampung berjaya tangkap ikan pari gergasi besar 'kereta kancil'

Seorang penduduk kemudian menggunakan kapak untuk memotong ikan tersebut ketika dia dikerumuni orang ramai.

Ketua Kampung Batulicin memberitahu bahawa ikan pari tersebut ditangkap oleh seorang penduduk bernama Abdul Rasyid ketika menjaring udang di Laut Pagatan. Ikan itu didapati berukuran 2 hingga 3 meter.

“Ikan pari itu segera dilapah dan diagihkan kepada jiran-jiran. Berkongsi rezeki dan ada juga yang dijual,” kata Syaifullah yang merupakan anak kepada Rasyid.

Penyelidik daripada Pusat Penyelidikan Oseanografi (PRO), Fahmi mendedahkan bahawa ikan pari Urogymnus polylepis itu adalah spesies yang dilindungi.

“Mesti dilepaskan. Jika ia sengaja dimakan, seseorang boleh dikenakan tindakan undang-undang,” kata Fahmi.

Mengenai penduduk yang menangkap dan melapah ikan itu, Fahmi berkata bahawa mereka berkemungkinan tidak memahami jenis ikan yang dilindungi.

Baca Lagi:
Tok siak cabul budak perempuan 12 tahun, tunjuk kemaluan di tandas surau
Lelaki jadi jutawan sekelip mata lepas jumpa syiling emas bernilai RM3.7 juta
Isteri curang menyesal selepas terbaca mesej suami dalam loghat Kelantan
CATEGORIES