Pemuda ini sanggup rentas 7 negara dengan hanya berbasikal ke Mesir demi belajar di Universiti al-Azhar

Pemuda ini sanggup rentas 7 negara dengan hanya berbasikal ke Mesir demi belajar di Universiti al-Azhar

Pemuda ini sanggup rentas 7 negara dengan hanya berbasikal ke Mesir demi belajar di Universiti al-Azhar.

Gara-gara tidak mampu membeli tiket penerbangan, seorang pemuda Guinea di negara Afrika Barat sanggup berbasikal demi menyambung pengajian di Universiti al-Azhar di Kaherah, Mesir.

Dengan basikal terpakai, Mamadou Safaiou Barry nekad merentasi tujuh buah negara selama empat bulan lamanya demi merealisasikan impiannya untuk mempelajari ilmu Usuluddin di universiti tersohor dalam dunia Islam.

Menurut laporan portal berita VOA News, ketika perjalanan itu, lelaki berusia 25 tahun tersebut hanya membawa beberapa helai pakaian, lampu suluh dan alatan kecil.

Pemuda ini sanggup rentas 7 negara dengan hanya berbasikal ke Mesir demi belajar di Universiti al-Azhar

Bayangkan selama 120 hari perjalanan itu, pemuda tersebut terpaksa meredah hutan, padang pasir dan kawasan berkonflik dengan harapan diterima masuk ke universiti berkenaan dan mencari dana untuk membayarnya, demi memenuhi cita-citanya.

Berkat kesungguhan dan semangat wajanya, Barry akhirnya sampai juga di Kaherah pada bulan lalu untuk mendapatkan biasiswa penuh ke universiti terkemuka berkenaan.

“Jika anda mempunyai impian, maka kekallah dengannya dan kuatlah. Tuhan akan membantumu,” katanya sebagaimana dipetik menerusi portal Voice of America itu.

Ketika ditemu bual oleh wartawan pada Ogos lalu di Chad, Barry menyifatkan segala risiko yang dihadapi sepadan dengan ganjaran yang bakal dinikmati.

“Saya terpaksa bertarung,” ungkapnya bersemangat.

Difahamkan, Barry mengayuh basikal kira-kira 100 kilometer setiap hari melalui perjalanan di Mali, Burkina Faso, Togo, Benin dan Niger.

Namun sebaik sahaja tiba di N’Djamena, ibu kota Chad, beliau terpaksa menghentikan perjalanan kerana konflik berterusan di Sudan.

Bukan mudah sebenarnya untuk mengembara dengan cara berbasikal. Banyak onak dan duri yang terpaksa dilalui anak muda itu.

Sepanjang perjalanannya itu, Barry mendakwa, tiga kali beliau ditahan iaitu dua kali di Burkina Faso dan sekali di Togo.

“Pasukan keselamatan menahan saya selama sembilan hari tanpa tuduhan sebelum dibebaskan dengan bayaran AS$56 (RM265).

“Itu sahaja wang saya untuk sepanjang perjalanan,” katanya dipetik menerusi VOA News.

Lebih memilukan apabila Barry mendedahkan, beliau sering tidur di dalam semak kerana takut orang ramai di bandar-bandar yang menjadi tempat persinggahannya untuk beristirahat.

“Saya fikir, mereka akan mengambil basikal saya dan mencederakan saya,” katanya.

Benarlah, pengembaraan suci untuk menuntut ilmu walaupun berdepan ujian, tetapi akhirnya pasti akan terasa kemanisannya.

Pemuda ini sanggup rentas 7 negara dengan hanya berbasikal ke Mesir demi belajar di Universiti al-Azhar

Rupanya ketika berada di Chad, ada seorang dermawan tempatan terbaca tentang perjalanan Barry dalam talian.

Dermawan itu menawarkan untuk menerbangkan Barry terus ke Mesir bagi mengelakkan pertempuran di Sudan.

Pada 5 September lalu, Barry akhirnya tiba di Kaherah dan menerima biasiswa penuh dari Universiti al-Azhar beberapa hari kemudian.

Alangkah gembira dan bersyukurnya beliau apabila menerima perkhabaran tersebut.

“Apabila saya pulang ke negara saya, saya ingin menjadi seorang yang mengajar Islam dan memberitahu orang bagaimana melakukan perkara yang baik,” ujarnya.

Baca Lagi:
Komander Briged Al-Qassam seru rakyat Malaysia sokong jihad Palestin
Ramai yang tak tahu kenapa perlu buka pintu kereta guna tangan kiri, ini sebabnya
Hanya dijual tepi jalan, ini kisah anak petani jadi pengasas jenama Ramly Burger yang kini jadi no 1 dalam Malaysia
CATEGORIES