Pemilik kenderaan ingkar peraturan cermin gelap boleh didenda RM2,000, penjara 6 bulan

Pemilik kenderaan ingkar peraturan cermin gelap boleh didenda RM2,000, penjara 6 bulan

Pemilik kenderaan ingkar peraturan cermin gelap boleh didenda RM2,000, penjara 6 bulan.

Pemilik kenderaan persendirian diingatkan mematuhi peraturan penggunaan cermin gelap dan mereka yang ingkar boleh dikenakan hukuman denda RM2,000 atau penjara enam bulan.

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) berkata, peraturan diwartakan bawah Kaedah-kaedah Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-jenis Kaca Tertentu) 1991 (Pindaan 2019) menetapkan kadar ketelusan cahaya (VLT) cermin kenderaan yang dibenarkan adalah 70% bagi cermin hadapan, 50% cermin tepi sisi kiri kanan pemandu dan 0% bagi cermin sisi bahagian belakang dan cermin belakang.

Pemilik kenderaan ingkar peraturan cermin gelap boleh didenda RM2,000, penjara 6 bulan

“Pemandu atau pemunya berdaftar kenderaan yang melanggar peraturan itu boleh didenda tidak melebihi RM2,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi enam bulan bagi kesalahan pertama.

“Manakala bagi sabitan berikutnya boleh didenda tidak melebihi RM4,000 atau penjara tidak lebih 12 bulan atau kedua-duanya,” katanya dalam kenyataan.

Menurut kenyataan itu, individu atas faktor keselamatan atau kesihatan bagaimanapun boleh memohon kelulusan menggunakan cermin gelap dengan cara melalui pos atau portal www.jpj.gov.my.

Katanya, sebanyak 108,428 notis kesalahan melibatkan cermin gelap dikeluarkan sejak 2019.

“JPJ tidak akan berkompromi dan akan mengambil tindakan tegas kepada pemandu atau pemilik kenderaan yang gagal mematuhi peraturan penggunaan cermin gelap,” katanya.

Baca Lagi:
Ramai masih tak tahu ‘kotak sarang telur’ banyak kegunaannya, boleh serap bau busuk di dalam tong sampah
Wanita pelik kena hon, rupanya rakan sekerja letak sesuatu pada bumber belakang kereta
Anak gaduh berebut ‘cop’ parking motor bawah flat, bapa polis masuk campur ditertawakan netizen
CATEGORIES