Pembunuh ‘Baby Zara’ ke tali gantung

Pembunuh ‘Baby Zara’ ke tali gantung

Mahkamah Persekutuan hari ini mengekalkan hukuman mati terhadap seorang bekas tukang gunting rambut kerana membunuh anak asuhan isterinya yang berusia 11 bulan dikenali sebagai ‘Baby Zara’, enam tahun lalu.

Mangsa, Nur Muazara Ulfa Mohammad Zainal, turut mengalami kecederaan seksual. Laporan bedah siasat menunjukkan kecederaan pada vagina bayi tersebut sangat serius sehingga doktor terpaksa menjahit luka dengan dua jahitan bagi menghentikan pendarahan.

Ketika kejadian, Baby Zara berusia 11 bulan dengan berat badan hanya 8.26 kilogram dan belum tumbuh gigi. Dia juga mengalami kecederaan pada dubur dan pendarahan serius pada keseluruhan otaknya.

Mahkamah Persekutuan hari ini mengekalkan hukuman mati terhadap seorang bekas tukang gunting rambut kerana membunuh anak asuhan isterinya yang berusia 11 bulan dikenali sebagai 'Baby Zara', enam tahun lalu. Mangsa, Nur Muazara Ulfa Mohammad Zainal, turut mengalami kecederaan seksual. Laporan bedah siasat menunjukkan kecederaan pada vagina bayi tersebut sangat serius sehingga doktor terpaksa menjahit luka dengan dua jahitan bagi menghentikan pendarahan. Ketika kejadian, Baby Zara berusia 11 bulan dengan berat badan hanya 8.26 kilogram dan belum tumbuh gigi. Dia juga mengalami kecederaan pada dubur dan pendarahan serius pada keseluruhan otaknya. Panel tiga hakim sebulat suara menolak rayuan akhir Hazmi Majid, 42, terhadap sabitan dan hukuman mati yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 20 Ogos 2021 dan disahkan oleh Mahkamah Rayuan pada 1 Mac 2023. Hakim Datuk Rhodzariah Bujang yang bersidang bersama-sama Datuk Abu Bakar Jais dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera berpuas hati bahawa hukuman yang sesuai dijatuhkan adalah hukuman mati kerana jenayah yang dilakukannya sangat kejam. Mengikut pertuduhan, Hazmi, yang juga suami kepada pengasuh mangsa, disabitkan membunuh Nur Muazara Ulfa di sebuah unit pangsapuri di Bandar Baru Bangi, antara jam 10.30 pagi dan 1.30 tengah hari pada 7 November 2018. Terdahulu, peguam T Vijayandran yang mewakili perayu berhujah bahawa anak guamnya tidak sedar perbuatan itu kerana di bawah pengaruh dadah, selain memohon lelaki itu dikenakan hukuman penjara 30 hingga 35 tahun jika mahkamah mengetepikan hukuman mati. Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya Tetralina Ahmed Fauzi berhujah bahawa rayuan Hazmi wajar ditolak dan dakwaan mengatakan bahawa dia di bawah pengaruh dadah tidak boleh diterima berdasarkan tindakannya cuba melupuskan bahan bukti dengan membasuh tuala bagi menghilangkan darah, yang menunjukkan dia sedar ketika kejadian berlaku. Kes yang paling jarang antara yang jarang berlaku Tetralina berhujah bahawa kes berkenaan menepati kehendak 'kes yang paling jarang di antara yang jarang berlaku' yang mewajarkan hukuman mati dikekalkan. "Mangsa dihantar oleh ibunya ke rumah pengasuh pada hari kejadian jam 6.45 pagi dan didapati dalam keadaan nazak pada 1.30 tengah hari dengan kecederaan serius di kepala," katanya. Pendakwaan berhujah bahawa keterangan menunjukkan perayu tidak pernah membantu isterinya, namun pada hari itu dia menawarkan diri untuk memandikan Baby Zara. Pada 29 November 2018, tertuduh dijatuhi hukuman penjara 20 tahun dengan 12 sebatan oleh Mahkamah Sesyen Kajang kerana memasukkan jari ke dalam kemaluan dan dubur bayi itu. Mahkamah memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara 20 tahun dan enam sebatan bagi pertuduhan pertama dan penjara 20 tahun dan enam sebatan bagi pertuduhan kedua. Mahkamah bagaimanapun memerintahkan hukuman penjara berjalan serentak bermula dari tarikh tangkap pada 13 November 2018.

Panel tiga hakim sebulat suara menolak rayuan akhir Hazmi Majid, 42, terhadap sabitan dan hukuman mati yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 20 Ogos 2021 dan disahkan oleh Mahkamah Rayuan pada 1 Mac 2023.

Hakim Datuk Rhodzariah Bujang yang bersidang bersama-sama Datuk Abu Bakar Jais dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera berpuas hati bahawa hukuman yang sesuai dijatuhkan adalah hukuman mati kerana jenayah yang dilakukannya sangat kejam.

Mengikut pertuduhan, Hazmi, yang juga suami kepada pengasuh mangsa, disabitkan membunuh Nur Muazara Ulfa di sebuah unit pangsapuri di Bandar Baru Bangi, antara jam 10.30 pagi dan 1.30 tengah hari pada 7 November 2018.

Terdahulu, peguam T Vijayandran yang mewakili perayu berhujah bahawa anak guamnya tidak sedar perbuatan itu kerana di bawah pengaruh dadah, selain memohon lelaki itu dikenakan hukuman penjara 30 hingga 35 tahun jika mahkamah mengetepikan hukuman mati.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya Tetralina Ahmed Fauzi berhujah bahawa rayuan Hazmi wajar ditolak dan dakwaan mengatakan bahawa dia di bawah pengaruh dadah tidak boleh diterima berdasarkan tindakannya cuba melupuskan bahan bukti dengan membasuh tuala bagi menghilangkan darah, yang menunjukkan dia sedar ketika kejadian berlaku.

Kes yang paling jarang antara yang jarang berlaku

Tetralina berhujah bahawa kes berkenaan menepati kehendak ‘kes yang paling jarang di antara yang jarang berlaku’ yang mewajarkan hukuman mati dikekalkan.

“Mangsa dihantar oleh ibunya ke rumah pengasuh pada hari kejadian jam 6.45 pagi dan didapati dalam keadaan nazak pada 1.30 tengah hari dengan kecederaan serius di kepala,” katanya.

Pendakwaan berhujah bahawa keterangan menunjukkan perayu tidak pernah membantu isterinya, namun pada hari itu dia menawarkan diri untuk memandikan Baby Zara.

Pada 29 November 2018, tertuduh dijatuhi hukuman penjara 20 tahun dengan 12 sebatan oleh Mahkamah Sesyen Kajang kerana memasukkan jari ke dalam kemaluan dan dubur bayi itu.

Mahkamah memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara 20 tahun dan enam sebatan bagi pertuduhan pertama dan penjara 20 tahun dan enam sebatan bagi pertuduhan kedua.

Mahkamah bagaimanapun memerintahkan hukuman penjara berjalan serentak bermula dari tarikh tangkap pada 13 November 2018.

Baca Juga:
‘Aduhh..lawan lagi siap bawa parang’ – Aney ‘One By One’ sekali lagi buat suspense dalam video baru
Pelajar 10A SPM dijamin tempat di matrikulasi tanpa mengira kaum – PM
Bengang isteri minta cerai, pemain golf profesional bakar rumah
CATEGORIES