Peguam veteran Perancis kumpul 300 peguam di serata benua dunia mahu heret zionis ke Mahkamah

Peguam veteran Perancis kumpul 300 peguam di serata benua dunia mahu heret zionis ke Mahkamah

Peguam veteran Perancis kumpul 300 peguam di serata benua dunia mahu heret zionis ke Mahkamah.

Seorang peguam veteran di Perancis, Gilles Devers mengumpulkan peguam dari semua benua di dunia selama 10 hari untuk mendakwa Israel atas jenayah perangnya terhadap rakyat Palestin.

Menurut perkongsian seorang peguam, Mehdi Messai, di akaun Instagramnya, peguam Giles Devers menjanjikan pendudukan Israel dengan nasib yang gelap.

Peguam veteran Perancis kumpul 300 peguam di serata benua dunia mahu heret zionis ke Mahkamah

“Kalau sebelum ini anda tidak mempunyai sesiapa untuk membela anda, tetapi kini anda mempunyai tentera untuk membela anda di mahkamah antarabangsa dan negara,” ujar Gilles Devers.

Difahamkan, peguam tersebut melaporkan aduan untuk pembunuhan beramai-ramai di mahkamah jenayah antarabangsa yang difailkan oleh 300 dan peguam antarabangsa dengan sokongan persatuan di sekitar Maître Dilles Devers.

Tindakan berani peguam tersebut disambut baik oleh rata-rata pengguna laman sosial sehinggakan ada yang berkata, ini merupakan inisiatif yang sangat bijak dan ramai berterima kasih atas jasa tersebut.

“Akhirnya, individu yang berani berdiri untuk bercakap dan bertindak bagi pihak rakyat Palestin, sementara ahli politik kita yang mementingkan diri sendiri tidur nyenyak di rumah agam mereka,” kata Linda Bird.

“Terima kasih Giles Devers. Tolong berikan keadilan kepada penindas. Dunia berdiri bersama dengan awak,” kata seorang pengguna laman sosial.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mehdi Messai (@mehdimessai)

Baca Lagi:
Pembuat roti canai dirogol sebelum dibunuh, mayat ditemui dalam kebun pisang
Pelanggan dari ‘neraka’, dah kenyang makan, tidak mahu bayar pula
Sekeluarga kena scam! bertunang lebih setahun,sampai masa nak kahwin rupa-rupanya tunangan adalah isteri orang ada 2 anak
CATEGORIES