OPR dijangka naik lagi bulan depan

OPR dijangka naik lagi bulan depan

OPR dijangka naik lagi bulan depan. OPR ialah kadar faedah yang ditetapkan bank pusat, Bank Negara Malaysia (BNM) yang menentukan kadar faedah untuk institusi kewangan yang meminjamkan wang antara satu sama lain untuk tempoh satu malam.

Menurut penganalisis, BNM dijangka akan meneruskan kenaikan OPR secara beransur-ansur sebanyak 25 mata asas lagi pada Januari 2023 bagi mengekang inflasi.

Dalam laporan Berita Harian, disebabkan inflasi teras mencecah paras tertinggi baharu sebanyak 4.2 peratus pada November 2022.

OPR dijangka naik lagi bulan depan

Kebanyakan penganalisis menjangkakan momentum optimis akan berterusan dan mendorong bank pusat menaikkan OPR sebanyak 25 mata asas lagi kepada 3.00 peratus pada mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) pada bulan depan.

Selain itu, MIDF Research berkata, trend inflasi yang tinggi di Malaysia ini disebabkan oleh permintaan pengguna yang kukuh, manakala petunjuk bagi inflasi kos sudah berkurangan sejak kebelakangan ini.

“Dengan momentum yang memberangsangkan ini, kami percaya BNM berkemungkinan menaikkan OPR sebanyak 25 mata asas lagi kepada 3.00 peratus dalam mesyuarat MPC pertama tahun depan pada 23 Januari,” katanya.

Malah, pasaran pekerjaan meningkat dengan pertumbuhan guna tenaga melebihi tiga peratus bagi tujuh bulan sejak April 2022, manakala import barangan penggunaan dan jualan perdagangan pengedaran terus berkembang pada kadar dua angka dengan masing-masing sebanyak 21.6 mata dan 15.2 peratus pada Oktober 2022.

Baca Lagi:
Kerajaan lulus bantuan segera RM100 juta untuk Kelantan dan Terengganu – PM Anwar
Bantuan awal persekolahan sebanyak RM150 kepada semua murid sekolah tanpa mengira had gaji ibubapa
Beg tangan harga RM26,000, ini respon anak MB Kelantan
CATEGORIES