Nyaris terhempas! Juruterbang berhalusinasi selepas makan ‘cendawan ajaib’ matikan enjin pesawat

Nyaris terhempas! Juruterbang berhalusinasi selepas makan ‘cendawan ajaib’ matikan enjin pesawat

Nyaris terhempas! Juruterbang berhalusinasi selepas makan ‘cendawan ajaib’ matikan enjin pesawat.

Juruterbang yang cuba mematikan enjin jet Alaska Airlines bulan lalu mengakui tidak berniat untuk mencederakan sesiapa tetapi mengalami halusinasi selepas mengambil ‘cendawan ajaib’.

Joseph Emerson, 44, mengaku tidak bersalah atas 83 pertuduhan cubaan membunuh penumpang dan anak kapal pesawat.

Emerson memberitahu, dia mengambil dadah jenis Psilocybin atau lebih dikenali sebagai ‘cendawan ajaib’ itu dua hari sebelum kejadian semasa memperingati kematian kawan baiknya pada percutian hujung minggu.

Nyaris terhempas! Juruterbang berhalusinasi selepas makan ‘cendawan ajaib’ matikan enjin pesawat

Selepas pesawat membuat pendaratan cemas di Portland, Oregon, Emerson memberitahu polis dia mengalami gangguan saraf, tidak tidur selama 40 jam dan bergelut dengan kemurungan selama berbulan-bulan.

Menurut afidavit, Emerson sempat memberi amaran kepada seorang pramugari supaya menggarinya segera sebelum keadaan bertambah buruk.

“Saya fikir apabila menghentikan kedua-dua enjin, pesawat akan mula menuju ke arah nahas dan akan membuatkan saya tersedar kembali.

“Saya berasa sangat takut tindakan itu meletakkan diri saya dan orang lain dalam keadaan bahaya.

“Krew kabin ketika itu terpaksa mengendalikan situasi kecemasan yang tidak pernah dinyatakan dalam manual, senarai semak atau prosedur secara bertulis,” katanya kepada New York Times dalam wawancara yang diterbitkan Jumaat lalu.

Emerson mengakui tidak menangani masalah kesihatan mentalnya kerana takut kehilangan lesen juruterbang sebelum akhirnya ditangkap akibat kejadian itu.

Baca Lagi:
Nelayan jadi jutawan sekelip mata selepas tangkap ikan Sowa
Perosak rumahtangga, kakak ipar kiriman ‘syaitan’
Warga emas gigit mata buaya
CATEGORIES