Nenek guna bom tangan buat tumbuk lada merah hampir 20 tahun, nasib baik tak tarik suis bom

Nenek guna bom tangan buat tumbuk lada merah hampir 20 tahun, nasib baik tak tarik suis bom

Seorang wanita warga China berusia 90 tahun tidak sedar telah menggunakan bom tangan untuk memecahkan kacang dan mengetuk paku selama dua dekad.

Oddity Central melaporkan, wanita bernama Qin memberitahu wartawan China bahawa dia menemukan objek logam itu ketika bekerja di ladangnya dekat Xiangyang, wilayah Hubei.

Qin yang yakin objek tersebut adalah tukul, membawa pulang dan menggunakannya untuk menumbuk semua benda, daripada kacang hingga paku logam.

Minggu lalu, sepasukan pekerja merobohkan rumah lama wanita itu sebelum menyedari ada objek seperti bom tangan. Polis melaporkan bahawa pemegang kayu bom tangan itu menjadi licin dan berkilat akibat penggunaan bertahun-tahun, manakala kepala logam itu penuh dengan lekuk.

Nenek guna bom tangan buat tumbuk lada merah hampir 20 tahun, nasib baik tak tarik suis bom

“Saya menggunakannya di rumah untuk menumbuk lada merah, memecahkan kacang, dan menukul paku,” kata Qin dalam satu video yang dimuat naik di media sosial China.

Pekerja yang merobohkan rumah wanita itu kemudian memaklumkan penemuan objek tersebut kepada pihak berkuasa.

Balai polis Huangbao dengan pantas menghantar satu unit khas yang mengesahkan bahawa objek yang mencurigakan itu sememangnya bom tangan.

Ada yang mendakwa ia adalah bom tangan yang digunakan untuk latihan, serupa dengan bom tangan sebenar, tetapi tidak diisi dengan bahan letupan.

Bagaimanapun, teori itu disangkal oleh kenyataan polis yang mengatakan bom tangan itu kemudian dimusnahkan dengan betul untuk mengelakkan kecederaan tidak sengaja.

“Sungguh mengagumkan bahawa nenek Qin menggunakan bom tangan sebagai tukul selama lebih 20 tahun tanpa pernah menarik fius kerana ingin tahu,” tulis seorang netizen di media sosial.

Menariknya, laporan berita China menyatakan bom tangan lama itu rosak teruk sehingga sebahagian fiusnya terdedah.

Baca Juga:
Mudah disihir biarkan baju di ampaian waktu Maghrib? Ini penjelasan Ustazah Asmak
Rumah agam arwah Sharifah Aini punyai 9 bilik tidur, 7 bilik air dirobohkan
Tular warga emas berborak dengan kucing kesayangan buat ramai terhibur
CATEGORIES