Nampak sama buat ramai yang keliru antara lebah dan tebuan, ini perbezaan yang ramai tak tahu

Nampak sama buat ramai yang keliru antara lebah dan tebuan, ini perbezaan yang ramai tak tahu

Nampak sama buat ramai yang keliru antara lebah dan tebuan, ini perbezaan yang ramai tak tahu.

Lebah dan tebuan adalah dua jenis serangga berbisa yang mempunyai rupa yang sama. Oleh itu tidak hairanlah jika ramai orang keliru tentang makhluk ini.

Selain mempunyai warna yang sama, jika dilihat pada mata kasar kedua-dua makhluk ini sudah pasti membuatkan anda sukar untuk mengenalpasti mana satu lebah dan mana satu tabuan. Makhluk ini juga dikatakan dikategorikan sebagai serangga jenis “Hymenoptera” iaitu serangga yang mempunyai jenis yang serupa.

Nampak sama buat ramai yang keliru antara lebah dan tebuan, ini perbezaan yang ramai tak tahu

Walaupun begitu, terdapat beberapa perbezaan yang ketara untuk anda bezakan antara lebah dan tabuan.

1. Makanan

Tebuan adalah serangga jenis pemangsa. Oleh itu, makanan yang menjadi tumpuannya adalah buah-buahan yang jatuh dari pohon dan juga serangga kecil seperti ulat dan lalat. Tebuan dewasa juga menyukai makanan manis dan kebiasaannya mereka akan memakan madu di dalam sarang lebah. Oleh itu, tidak hairanlah jika kita seringkali melihat tabuan masuk ke dalam sarang lebah.

Manakala, lebah pula merupakan salah satu agen dalam proses pendebungaan. Lebah biasanya akan memakan debunga dan nektar yang ada pada pelbagai bunga yang berbeza. “Pollen” adalah debu yang dihasilkan oleh tumbuhan. Debunga ini akan memberi nutrisi yang diperlukan oleh lebah untuk menghasilkan madu. Mereka juga mengumpul nektar yang merupakan cecair yang terdapat di dalam bunga dan ini adalah apa yang mereka tukarkan menjadi sebagai madu di dalam sarang mereka.

2. Sifat Dan Kelakuan

Kebanyakan mangsa yang menjadi sasaran tabuan adalah serangga lain. Tebuan dikatakan lebih agresif apabila dibandingkan dengan lebah. Tebuan juga boleh terus menyengat sasaran beberapa kali dalam masa beberapa minit.

Lebah secara amnya tidak agresif, terutamanya berbanding dengan tabuan. Lebah tidak menjadi mangsa serangga lain. Sengatan lebah dikatakan akan membunuh lebah sebaik sahaja ia digunakan. Ia hanya boleh digunakan sekali dan membawa maut kepada lebah.

3. Perbezaan Sarang

Tebuan dikatakan lebih cenderung untuk tinggal di koloni yang lebih kecil berbanding dengan lebah. Secara umumnya mereka dikatakan mempunyai populasi kurang daripada 10,000 ekor. Kebiasaannya ratu tebuan sendiri yang akan membina sarang mereka. Bentuk sarang mereka adalah kertas heksagon seperti sarang yang dibuat dari kayu yang dikunyah. Mereka adalah arkitek yang sangat baik. Tebuan juga berhibernasi sepanjang musim sejuk dan kemudian membina sarang baru siap untuk tahun depan.

Nampak sama buat ramai yang keliru antara lebah dan tebuan, ini perbezaan yang ramai tak tahu

Sarang lebah madu dapat ditemui di bawah tanah di lubang yang terbiar atau kadang-kadang dalam rumput padat atau di antara daun di atas tanah. Lebah biasanya dilihat di sekitar sarangnya. Koloni madu lebah boleh menjangkau populasi lebih dari 75,000 ekor bagi setiap sarang. “Honeybee” atau lebah madu mempunyai koloni terbesar dan rumah semua spesies lebah. Lebah tidak berhibernasi, mereka hidup di rizab makanan mereka. Lebah madu ialah pekerja yang memainkan peranan untuk mengekalkan sarang mereka supaya dapat menghasilkan haba yang membantu lebah bertahan melalui musim sejuk.

Nampak sama buat ramai yang keliru antara lebah dan tebuan, ini perbezaan yang ramai tak tahu

4. Ciri Fizikal

Tebuan mempunyai badan halus dan kaki licin. Mereka panjang dan nipis, dan mempunyai pinggang yang kecil. Mereka mempunyai kaki menggantung, dengan dua pasang sayap. Walau bagaimanapun, sesetengah spesies tebuan sebenarnya tidak bersayap! Tebuan biasanya berwarna cerah, sering kuning berbelang hitam. Tebuan juga menendang kaki mereka apabila mereka sedang terbang.

Manakala, lebah mempunyai badan berbulu dan kaki berbulu. Mereka mempunyai kaki yang lebih luas daripada tebuan kerana mereka perlu membawa debunga dari bunga ke bunga. Mereka mempunyai badan yang panjang dan kuat. Mereka juga mempunyai kaki yang menggantung dan dua pasang sayap. Persamaan lain adalah bahawa mereka juga biasanya berwarna terang dengan kuning berbelang hitam yang sering di mana kekeliruan terletak pada mengenal pasti perbezaan antara kedua-dua. Lebah juga berbeza dengan tebuan kerana mereka tidak menendang kaki mereka apabila mereka sedang terbang.

Lebah dan tebuan adalah makhluk yang sangat berbeza. Mereka makan secara berbeza; lebah adalah pendebunga, manakalan tebuan pula ialah pemangsa. Cara mereka bertindak juga berbeza antara satu sama lain. Tebuan boleh menjadi sangat agresif, kerana lebah hanya agresif apabila diganggu. Tebuan dan lebah hidup dalam sarang sedikit yang sama. Bagaimanapun, Tebuan umumnya kurang sosial dan hidup dalam koloni yang lebih kecil. Akhirnya, terdapat banyak perbezaan fizikal antara kedua-dua, yang mana tebuan mempunyai kaki yang licin dan tidak bebulu.

Baca Lagi:
Kenapa nasi kerabu warna biru?, ini rahsia bunga telang yang ramai tak tahu
Seolah ‘tahu’ nak banjir, Oyen di Zoo Negara jadi perhatian ramai
Wanita Malaysia kongsi pengalaman kahwin dengan lelaki Bangladesh, komen netizen pula jadi perhatian
CATEGORIES