Muhyiddin akan dituduh lagi minggu depan – SPRM

Muhyiddin akan dituduh lagi minggu depan – SPRM

Muhyiddin akan dituduh lagi minggu depan – SPRM. Tan Sri Muhyiddin Yassin akan sekali lagi dituduh di mahkamah, minggu depan, mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA).

Pertuduhan terhadap Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu adalah berikutan siasatan berkait kes Program Jana Ekonomi Pemerkasaan Kontraktor Bumiputera Berwibawa (Jana Wibawa) oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Perkara itu disahkan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki, di sini, hari ini.

Muhyiddin akan dituduh lagi minggu depan - SPRM

“Ya, betul,” katanya ketika ditanya berhubung perkara itu.

Bawah Seksyen 4(1)(b) AMLATFPUAA 2001, jika sabit kesalahan, boleh dihukum penjara maksimum 15 tahun dan boleh didenda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai hasil daripada aktiviti haram atau RM5 juta, yang mana lebih tinggi.

Semalam, sejurus dibebaskan SPRM, Muhyiddin yang juga Presiden BERSATU, mengesahkan beliau akan berdepan tujuh pertuduhan di mahkamah.

Hari ini, bekas Perdana Menteri itu didakwa di Mahkamah Sesyen, di sini, atas enam pertuduhan meliputi empat menggunakan kedudukan untuk mendapatkan rasuah RM232.5 juta dan dua lagi pengubahan wang haram membabitkan RM195 juta.

Bagaimanapun, Muhyiddin atau nama sebenarnya Mahiaddin Md Yasin, 76, mengaku tidak bersalah selepas semua pertuduhan dibacakan terhadapnya oleh jurubahasa di hadapan Hakim Azura Alwi.

Terdahulu, Timbalan Presiden BERSATU, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, memaklumkan bahawa Muhyiddin dijangka dikenakan lagi pertuduhan rasuah dan salah guna kuasa di mahkamah di Shah Alam, Isnin depan.

Baca Lagi:
Pelanggan wanita bawa bakul besar berisi duit syiling beli 7 cincin emas
Bekas isteri dapat wang pampasan sebanyak RM973,827.50 untuk 25 tahun buat kerja rumah tanpa gaji
Perompak raba kemaluan penjual ketum diburu polis
CATEGORIES