Mat Salleh ini puji ‘Menu ‘Rahmah’, minta PM UK contohi Malaysia

Mat Salleh ini puji ‘Menu ‘Rahmah’, minta PM UK contohi Malaysia

Mat Salleh ini puji ‘Menu ‘Rahmah’, minta PM UK contohi Malaysia. Pada 31 Januari yang lalu, lebih dari 15,000 restoran di seluruh negara sudah mula menawarkan Menu Rahmah serendah RM5 untuk makan tengah hari atau makan malam kepada golongan B40 seperti yang disarankan oleh kerajaan pada ketika ini.

Inisiatif yang dilakukan ini turut disambut baik oleh orang ramai yang menyifatkan ia berbaloi serta membantu mereka mendapatkan makanan yang berkhasiat dan mengenyangkan.

Mat Salleh ini puji 'Menu 'Rahmah', minta PM UK contohi Malaysia

Mat salleh kagum dengan inisiatif Menu Rahmah dilakukan Malaysia

Perkara ini turut menarik perhatian seorang pelancong dari United Kingdom (UK) iaitu iaitu @veggiesontour atau dikenali sebagai Pat yang kagum dengan inisiatif yang dilakukan oleh Malaysia memandangkan kos sara hidup di kebanyakan negara mula meningkat.

Menerusi video yang dikongsikan oleh lelaki tersebut di TikTok, dia turut tidak melepaskan peluang untuk mencuba Menu Rahmah apabila berjaya menemui sebuah restoran vegetarian di Skudai, Johor Bharu yang menawarkan inisiatif itu.

Jelasnya, untuk mencari Menu Rahmah di restoran vegetarian adalah sedikit sukar kerana hanya menjumpa menu yang ditawarkan dengan lauk ayam atau ikan.

@veggiesontour Menu Rahmah – have you tried it yet? 🇲🇾 #malaysia #makananviral #kualalumpur #anwaribrahim #malaysiatiktok #malaysiantiktok #johorbahru ♬ original sound – VeggiesOnTour

“Menu itu kebiasaanya dihidangkan bersama ayam atau ikan mereka (restoran) namun mereka jarang untuk mempunyai menu vegetarian.

“Tetapi semalam saya telah menemukan sebuah restoran vegetarian di Skudai yang menawarkan RM5 untuk sepinggan makanan,” katanya.

Di dalam video, individu itu turut menunjukkan dua jenis menu yang diberikan bermula dengan harga RM4 dan juga RM5 apa yang berbeza hanyalah jenis nasi yang diambil.

Dia dalam masa turut menunjukkan hidangan yang dipesannya dipenuhi dengan sayuran yang banyak hingga hampir menutupi nasinya selain turut memuji makanan tersebut sedap.

Minta PM UK contohi Malaysia
Di akhir videonya dia turut meminta agar Perdana Menteri UK, Rishi Sunak untuk mencontohi inisiatif yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membuat satu menu yang boleh dibeli oleh masyarakat yang mempunyai pendapatan rendah.

“Ini perkara yang menarik. Saya rindukan makanan dengan harga yang berpatutan”

Mat Salleh ini puji 'Menu 'Rahmah', minta PM UK contohi Malaysia

“Apabila orang luar menghargai inisiatif ini lebih dari orang tempatan”

Mat Salleh ini puji 'Menu 'Rahmah', minta PM UK contohi Malaysia

Baca Lagi:
Pengusaha kantin serang peniaga wanita kerana nasi lemak RM1
Penangan hari pertama KJ jadi DJ, pendengar HotFM lonjak 75 peratus dalam masa 1 jam
Penduduk kampung terkejut temui duit RM29,000 dalam rumah lelaki sakit mental
CATEGORIES