Majikan ganti pekerja tempatan dengan pekerja asing bakal didenda RM50,000

Majikan ganti pekerja tempatan dengan pekerja asing bakal didenda RM50,000

Majikan ganti pekerja tempatan dengan pekerja asing bakal didenda RM50,000. Mana-mana majikan yang didapati memberhentikan pekerja tempatan semata-mata mahu memberi laluan kepada pekerja asing boleh didenda sehingga RM50,000 kerana bertentangan Seksyen 60M Akta Kerja 1955.

Mana-mana majikan yang didapati memberhentikan pekerja tempatan semata-mata mahu memberi laluan kepada pekerja asing boleh didenda sehingga RM50,000 kerana bertentangan Seksyen 60M Akta Kerja 1955.

Justeru, beliau memberi peringatan tegas kepada majikan tempatan bahawa kelulusan kuota dan kebenaran penggajian pekerja asing kepada mereka adalah bagi menampung kekurangan guna tenaga.

Majikan ganti pekerja tempatan dengan pekerja asing bakal didenda RM50,000

“Malah, jangan sekali-kali dijadikan alasan untuk mengantikan pekerja tempatan sedia ada,” katanya menerusi kenyataan akhbar hari ini.

Katanya, beliau juga ingin menasihatkan majikan bahawa setiap kekosongan pekerjaan yang ada di dalam negara ini perlu diberi keutamaan kepada rakyat dan pekerja tempatan.

Menurut beliau, Kerajaan Perpaduan amat prihatin dengan keperluan mendesak berkaitan kekurangan guna tenaga khususnya guna tenaga asing di sektor-sektor industri yang kritikal.

“Sehubungan itu, Kementerian Sumber Manusia (KSM) dengan kerjasama Kementerian Dalam Negeri (KDN) melaksanakan Pelan Kelonggaran Pengajian Pekerja Asing (PKPPA) bermula 17 Januari sehingga 31 Mac ini.

“PKPA diperkenalkan untuk menyegerakan kelulusan permohonan kuota pekerja asing di lima sektor kritikal iaitu perladangan, perkilangan, pembinaan, pertanian dan perkhidmatan (restoran).

“Namun begitu, sejak kebelakangan ini KSM menerima banyak aduan mengenai syarikat-syarikat tempatan yang mendapat kelulusan kuota pekerja asing dan kemudiannya mengambil tindakan pemberhentian terhadap pekerja tempatan,” katanya.

Baca Lagi:
‘Dah cerai pukul pula’ – Keluarga dedah Hafidz Roshdi tumbuk isteri hingga cedera
Pemilik kucing ‘samseng’ dicari lepas bunuh merpati dan buang air merata
Tak sampai sebulan menang Lamborghini bernilai RM864,760, kereta hancur dalam kemalangan
CATEGORIES