Lelaki warga emas menyamar pekerja pembersihan MBPP minta ‘Angpau’

Lelaki warga emas menyamar pekerja pembersihan MBPP minta ‘Angpau’

Lelaki warga emas menyamar pekerja pembersihan MBPP minta ‘Angpau’. Seorang lelaki warga emas dikesan menyamar sebagai pekerja pembersihan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dipercayai untuk mengutip ‘angpau’ daripada penduduk di kawasan Batu Lancang baru-baru ini.

MBPP dalam satu kenyataan mengesahkan lelaki tersebut bukan kakitangannya dan berniat jahat dengan menyamar sebagai petugas pembersihan MBPP.

Menurut kenyataan itu, satu laporan polis telah dibuat berhubung kejadian terbabit dan MBPP memandang serius serta tidak berkompromi terhadap mana-mana individu yang menyamar sebagai kakitangan MBPP dalam apa jua keadaan.

Lelaki warga emas menyamar pekerja pembersihan MBPP minta 'Angpau'

“Pemberian ‘angpau’ kepada para petugas pembersihan adalah tidak dibenarkan.

“Sesiapa yang mendekati dan meminta ‘angpau’ atau dalam apa jua keadaan sama ada kakitangan MBPP atau seseorang yang menyamar sebagai kakitangan, sila jangan beri kepada mereka dan laporkan kejadian tersebut dengan segera kepada MBPP,” katanya.

Mengulas kejadian tersebut, helah penyamaran oleh lelaki terbabit berjaya dikesan oleh seorang kakitangan MBPP dalam kejadian yang dilaporkan berlaku di kawasan Batu Lancang baru-baru ini.

Ketika ditahan, lelaki tersebut dilihat sedang mengambil bungkusan yang diberikan oleh salah seorang penduduk di kawasan itu, namun selepas ditanya mengenai butiran diri dan tindakan mengambil bungkusan tersebut, lelaki terbabit meminta maaf dan mengaku bahawa dia bukanlah pekerja MBPP.

“Laporan polis dan tindakan undang-undang akan diambil terhadap individu yang menyamar sebagai pegawai atau kakitangan MBPP,” katanya.

Sehubungan itu, MBPP meminta kerjasama daripada orang ramai untuk tidak memberi sebarang bentuk sumbangan terhadap mana-mana pihak.

Jelasnya, sekiranya mana-mana pihak mendapati terdapat insiden sedemikian, mereka boleh menghubungi pihak MBPP di talian Hotline MBPP 24 jam 04-2637637 (pejabat) dan 016-2004082 (Whatsapp Aduan MBPP).

Dalam pada itu, MBPP memaklumkan menjadi tanggungjawab pihaknya bagi memastikan seluruh kawasan yang ditadbir di Pulau Pinang sentiasa bersih dan segar.

Tegasnya, semua petugas-petugas pembersihan MBPP telah dipertanggungjawabkan untuk melaksana tugas-tugas tersebut dengan cekap dan amanah.

@sp4rkz86GEORGETOWN *Minta ‘angpau’ dengan menyamar pekerja pembersihan MBPP*♬ original sound – Sp4rkZ86

Baca Lagi:

Hadi sudah jumpa ‘dalil’ halalkan rasuah, veteran Umno seru kembali ke pangkal jalan.
‘Sedekah’ untuk dapat undi pilihanraya itu rasuah namanya – Anwar Ibrahim
Pencuri tertidur di ruang tamu, bapa sangka kawan anak
CATEGORIES