Lelaki hanyut di lautan berpaut pada tong minyak selama 30 jam diselamatkan

Lelaki hanyut di lautan berpaut pada tong minyak selama 30 jam diselamatkan

Lelaki hanyut di lautan berpaut pada tong minyak selama 30 jam diselamatkan. Hanyut di lautan selama lebih 30 jam dengan berpaut pada sebuah tong minyak merupakan detik cemas yang dilalui oleh seorang lelaki yang dilaporkan hilang di perairan Sepanggar sejak pagi semalam.

Pengarah Maritim Negeri Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan, Laksamana Pertama Maritim Datuk Mohd. Rosli Abdullah berkata, mangsa, Meris Dulin, 64 berjaya ditemukan pada pukul 1.30 petang tadi di kedudukan 5.5 batu nautika barat Tanjung Gaya setelah pencarian memasuki hari kedua.

“Mangsa dikatakan telah berpaut pada sebuah tong semasa bot dinaiki terbalik sebelum lelaki itu dihanyutkan dan hilang dari penglihatan setelah dipukul ombak.

Lelaki hanyut di lautan berpaut pada tong minyak selama 30 jam diselamatkan

 

“Ketika ditemui, mangsa berada dalam keadaan lemah dan sedang berpaut pada tong berwarna putih.

“Mangsa dikesan menggunakan pesawat tanpa pemandu (UAS) milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

“Mangsa seterusnya diselamatkan oleh KD Sundang dan dibawa ke Jeti Pangkalan TLDM Sepanggar untuk rawatan lanjut di Hospital Angkatan Tentera TLDM Sepanggar pukul 2.30 petang tadi,” katanya.

Beliau berkata, operasi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa telah diaktifkan pada pukul 1 petang semalam selepas Sub-Pusat Menyelamat Maritim (MRSC) Kota Kinabalu menerima maklumat mengenai kejadian itu pada pukul 10 pagi semalam.

Katanya, mangsa difahamkan keluar memancing bersama dua rakan lain kira-kira pukul 6 pagi semalam sebelum bot mereka naiki terbalik dipukul ombak pada posisi 0.3 batu nautika barat laut Tanjung Karambunai, dekat sini.

Walau bagaimanapun, dua rakannya berjaya menyelamatkan diri dengan berenang ke pantai berdekatan.

Menurut beliau, sejak SAR dijalankan sebanyak tujuh buah aset laut daripada Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) serta Angkatan Pertahanan Awam (APM) telah digerakkan.

Pencarian turut dibantu oleh aset udara serta pesawat tanpa pemandu (UAS) milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan PDRM.

Operasi Mencari dan Menyelamat mangsa telah ditamatkan pada jam lebih kurang 3.50 petang tadi.

Mohd. Rosli berkata, Maritim Malaysia menasihatkan komuniti maritim untuk sentiasa peka dengan keadaan cuaca semasa.

“Orang ramai dinasihatkan untuk memakai jaket keselamatan sentiasa dipakai dan alat perhubungan dibawa. Keadaan bot juga hendaklah dipastikan berada pada tahap keselamatan yang tinggi untuk digunakan,” katanya.

Baca Lagi:
Pelik tapi benar! singa jantan terkurung dalam sangkar selama 5 tahun terlupa cara ‘mengaum’
Katak gergasi 2.7 kg ditemui di Australia
Myvi bertembung Honda Stream, 6 maut dalam perjalanan berkelah di Mersing
CATEGORIES