Lelaki garu kepala ketika memandu didenda RM2,000

Lelaki garu kepala ketika memandu didenda RM2,000

Lelaki garu kepala ketika memandu didenda RM2,000.

Seorang lelaki di Belanda didenda €380 (RM1,957) selepas sebuah kamera berteknologi kepintaran buatan (AI) merakam dia menggaru kepala semasa memandu.

Laman berita Oddity Central melaporkan, perbuatan Tim Hansen ditafsir sebagai bercakap menggunakan telefon bimbit oleh kamera lalu lintas itu.

Lelaki garu kepala ketika memandu didenda RM2,000

Hansen didenda pada November 2023 atas kesalahan menggunakan telefon bimbit ketika memandu di sebatang jalan, sebulan sebelumnya.

Disebabkan yakin tidak menggunakan telefon bimbit semasa memandu pada hari kejadian, dia memutuskan untuk menyemak gambar bukti di Agensi Pengumpulan Kehakiman Pusat.

Pada sekali pandangan, Hansen kelihatan seperti sedang bercakap menggunakan telefon, namun jika dilihat dengan teliti, dia sebenarnya tidak memegang sebarang objek di tangan.

Lelaki itu sebaliknya hanya menggaru kepala, manakala kamera AI tersalah anggap kedudukan tangannya sebagai memegang telefon.

Hansen telah membantah saman tersebut dan menjangkakan keputusan memihak kepadanya, namun dia perlu menunggu sehingga 26 minggu untuk keputusan rasmi.

Baca Juga:
Pengantin menitis air mata bersanding sendirian, suami larikan diri kerana terlalu ‘pemalu’
Perkahwinan mewah anak saudagar emas RM140 juta, pengantin perempuan pakai 100 utas gelang emas
Masuk kandang singa untuk ‘selfie’, lelaki maut dibaham
CATEGORIES