Lelaki bunuh, kerat badan kucing di kondominium terbongkar

Lelaki bunuh, kerat badan kucing di kondominium terbongkar

Lelaki bunuh, kerat badan kucing di kondominium terbongkar. Kejam dan tidak berperikemanusiaan. Itu ungkapan sesuai menggambarkan tindakan seorang lelaki yang disyaki membunuh dan mengerat anggota badan kucing di sebuah kondominium di Bandar Sri Permaisuri, di sini.

Perbuatan lelaki berusia 31 tahun yang dipercayai menyewa rumah itu terbongkar selepas pemilik menemui puluhan rangka, organ dan daging kisar haiwan disyaki kucing.

Penemuan pada 11 Mac itu didedahkan oleh Persatuan Haiwan Malaysia (MAA) di Facebook hari ini yang memaklumkan laporan polis sudah dibuat.

Lelaki bunuh, kerat badan kucing di kondominium terbongkar

Menurut kenyataan, kegiatan individu yang membunuh dan mengerat anggota badan haiwan terbabit terbongkar selepas pemilik rumah membuat pemeriksaan.

“Pemilik premis pada mulanya menerima aduan daripada jiran yang tidak tahan bau busuk dari dalam rumah dihuni lelaki tempatan.

“Hasil pemantauan mendapati keadaan rumah teruk, tragis dan mengerikan dengan banyak keratan anggota badan haiwan ditemui dalam rumah sewa itu.

“Terdapat sebuah bilik turut dipenuhi bangkai haiwan disyaki kucing yang sudah reput,” kata kenyataan itu.

MAA berkata, pemilik rumah kemudian membuat laporan polis berhubung penemuan itu pada 13 Mac lalu.

Bagaimanapun, katanya, laporan dibuat tidak dilayan dengan alasan polis tiada kuasa membuat siasatan dan penguatkuasaan, walaupun terdapat Seksyen 428 Kanun Keseksaan di bawah bidang kuasa polis.

“Aduan akhirnya sampai kepada MAA sebelum dipanjangkan kepada Ketua Seksyen Lembaga Kebajikan Haiwan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Putrajaya supaya satu tindakan siasatan dijalankan secara komprehensif, segera dan menyeluruh,” katanya.

MAA menuntut supaya pelaku diheret ke mahkamah di bawah Akta Kebajikan Haiwan 2015 jika benar berlaku aktiviti kezaliman itu.

Baca Lagi:
Pelajar bawa RM1 nak beli makanan di kantin undang sebak orang ramai
Lelaki kesal martabak yang dibeli untuk berbuka puasa hangus rentung
Kecoh restoran sediakan hidangan tupai goreng harga RM122.50
CATEGORIES