Komen berunsur rasis, pemain hoki wanita negara mohon maaf

Komen berunsur rasis, pemain hoki wanita negara mohon maaf

Komen berunsur rasis, pemain hoki wanita negara mohon maaf. Pemain hoki wanita negara, Hanis Nadiah Onn memohon maaf atas kesilapannya memberikan komen berunsur rasis dalam satu laporan melibatkan kehadiran penyanyi serta komposer legenda India, AR Rahman baru-baru ini.

Konsert itu diadakan bagi menyambut ulang tahun ke-30 pembabitan sosok tubuh tersohor itu dalam industri muzik.

Dalam satu hantaran di laman Instagram Kosmo Online dalam berkongsikan tentang suasana di Stadium Nasional Bukit Jalil dimana menggamit kehadiran 60,000 peminat termasuklah Perdana Menteri, Dato Seri Anwar Ibrahim kelihatan Hanis memberikan komen yang jelas tidak disenangi ramai.

Komen berunsur rasis, pemain hoki wanita negara mohon maaf

‘Bau bestlah kat dalam stadium tuh’ itulah komen yang nyata mengguris perasaan masyarakat dan ia secara tidak langsung menimbulkan persepsi kurang baik dalam kalangan pembaca komen tersebut.

Sedar kekhilafan dilakukannya sehingga menimbulkan masalah, Hanis yang merupakan antara tonggak skuad hoki wanita kebangsaan itu tampil membuat permohonan maaf.

“Salam hormat, saya Hanis Nadiah Onn pemain hoki negara dengan rasa rendah diri dan tanggungjawab memohon maaf di atas satu hantaran komen yang dimuat naik secara sedar oleh saya pada 28 Januari 2023.”

“Saya sedar implikasi komen tersebut membuatkan ramai pihak yang terkesan dan saya telah mengambil tindakan untuk memadam komen tersebut.”

“Sepanjang penglibatan saya selama 10 tahun dalam sukan hoki, persekitaran saya dipenuhi dengan rakan-rakan berbilang kaum yang sentiasa berjuang atas nama negara Malaysia.”

“Dengan ini saya berasa menyesal di atas kecuaian saya dan dengan penuh rasa kesedaran sekali lagi saya memohon jutaan kemaafan kepada semua yang terkesan,” ujar Nadiah dalam satu permohonan maaf dikeluarkan di laman Twitter peribadi miliknya.

Baca Lagi:
Tak jadi kahwin kerana bakal suami tak pandai matematik
Makan sotong dan udang hidup, Masya Masyitah teruk kena kecam netizen
Lelaki Myanmar toreh bibir peniaga kedai runcit
CATEGORIES