KJ bakal tubuh parti baharu?

KJ bakal tubuh parti baharu?

KJ bakal tubuh parti baharu?

Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berkemungkinan tidak akan menyertai mana-mana parti politik sedia ada, sebaliknya menubuhkan sebuah parti politik baharu.

Menerusi siaran podcast `Keluar Sekejap’, Khairy atau KJ berkata, sekiranya menyertai parti politik lain, beliau mungkin terpaksa menyesuaikan diri untuk mengikuti ‘adat resam’ parti itu.

Namun sekiranya menubuhkan parti baharu, beliau berkata, ia akan diadakan mengikut terma dan syaratnya sendiri.

KJ bakal tubuh parti baharu?

“Sejak beberapa minggu ini, saya sedang melihat pilihan itu. Mungkin beberapa bulan sebelum ini saya agak berat (menubuhkan parti baharu) kerana saya nampak pasaran politik ketika ini agak tepu.

“Tetapi saya melihat sekiranya kita dapat permulaan dalam parti politik, kenapa tidak dengan terma sendiri. Sebab bila kita masuk mana-mana rumah (parti politik), kita kena sesuaikan diri dengan adat resam rumah itu.

“Mungkin parti itu tidak 100 peratus seperti yang kita mahu, seperti dalam UMNO dahulu. Walaupun saya tidak kesal memilih UMNO tetapi kita juga terpaksa menyesuaikan diri dalam UMNO.

“Jadi apabila kita dapat peluang kedua (dipecat), dan bukan semua dapat peluang kedua itu, mungkin kita boleh lakukan dengan terma kita sendiri,” katanya yang menjawab pertanyaan pendengar podcast, bersama bekas Naib Ketua Pemuda UMNO, Shahril Hamdan.

Mengulas lanjut, Khairy juga tidak menafikan, parti yang ditubuhkannya berkemungkinan akan menemui kegagalan dalam persaingan pilihan raya, seperti berlaku terhadap Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG).

Bagaimanapun, beliau kekal optimis dengan langkah itu, malah memetik langkah sedemikian pernah dilakukan bekas Presiden Pakistan, Imran Khan.

“Jika kita tubuhkan parti baharu, kita mungkin menjadi seperti PEJUANG. Maaf untuk katakan (parti itu) hilang deposit, orang gelakkan namun kepuasan itu lebih, sebab dibuat secara ‘on our own terms’. Baik untuk kesihatan mental anda juga.

“Imran boleh melakukannya kerana apabila dia bermula, dia mengalami kekalahan demi kekalahan. Sekarang pun dia kalah tetapi beliau menang sebelum kembali kalah.

“Jadi apabila kita bermula dengan parti sendiri, sudah tentu kita kena bersedia untuk tidak menang dalam beberapa pilihan raya. Mungkin satu hari nanti, siapa yang tahu,” katanya.

Baca Lagi:

Sebuah keluarga dipuji tolak tawaran pemaju RM151 juta untuk jual tanah
Dapat luangkan lebih banyak masa di Masjidil Haram, pakej haji termahal tahun ini harga cecah RM22,645 seorang
Beruntung bakal isteri terima wang hantaran RM6.45 juta serta jongkong emas
CATEGORIES