Kerana ingin besarkan jalan, tergamak roboh masjid bersejarah

Kerana ingin besarkan jalan, tergamak roboh masjid bersejarah

Kerana ingin besarkan jalan, tergamak roboh masjid bersejarah. Sebuah masjid diroboh atas alasan untuk membesarkan jalan di kawasan Handia, Uttar Pradesh awal minggu lalu.

Menerusi rakaman video yang dikongsi oleh Profesor Penyelidikan Keamanan dan Konflik, Ashok Swain di laman Twitter beliau, kelihatan sebuah jentolak sedang memusnahkan masjid tersebut sambil diperhatikan orang ramai.

Tegas beliau, “A historical mosque is being bulldozed in UP, India, to widen the road!”

Kerana ingin besarkan jalan, tergamak roboh masjid bersejarah

Masjid itu yang dikenali sebagai Masjid Shahi mula dibina pada abad ke-16 semasa pemerintahan Sher Shah Suri, Sultan Empayar Suri di India.

Imam Masjid Shahi, Md Babul Hussain berkata, kes itu telah disenaraikan di bawah mahkamah rendah pada 16 Januari selepas Mahkamah Tinggi Allahabad menolak petisyen untuk menangguh cadangan perobohan pada Ogos lalu.

Walau bagaimanapun, ia diranap terlebih dahulu sebelum sempat sampai ke mahkamah, ujarnya.

“Kami memberitahu pegawai bahawa perkara itu akan dibawa ke mahkamah rendah tetapi masjid itu tetap dirobohkan,” luah Md Babul.

Dalam pada itu, video tular berkenaan dikongsi secara meluas oleh netizen dan wartawan terkemuka yang turut mengecam pentadbiran daerah dan kerajaan Uttar Pradesh atas perobohan tersebut.

Baca Lagi:
Mayat dikerat enam ditemui dalam bagasi tepi Lebuhraya Utara-Selatan
Tuntut keluar lagi duit KWSP, ini respon PM
Petua mudah halau semut dalam bekas gula
CATEGORIES