Kerajaan Negeri Pahang dedah 29 nama ‘Datuk’ dan ‘Datuk Seri’ palsu

Kerajaan Negeri Pahang dedah 29 nama ‘Datuk’ dan ‘Datuk Seri’ palsu

Kerajaan Negeri Pahang dedah 29 nama ‘Datuk’ dan ‘Datuk Seri’ palsu. Kerajaan negeri Pahang menyenaraikan 29 nama Datuk dan Datuk Seri palsu menerusi notis awam yang dikeluarkan susulan pemalsuan senarai nama penerima pingat daripada Sultan Pahang.

Notis itu menyenaraikan nama individu terbabit yang tiada dalam senarai penerima Darjah Kebesaran Negeri Pahang Darul Makmur.

Tindakan itu dibuat susulan kes pemalsuan senarai nama penerima pingat yang membawa gelaran Datuk dan Datuk Seri, sebelum ini.

Kerajaan Negeri Pahang dedah 29 nama 'Datuk' dan 'Datuk Seri' palsu

Setiausaha kerajaan negeri, Sallehuddin Ishak berkata, pihaknya setakat ini hanya mengeluarkan notis awam berkenaan dan tiada tindakan lain, lapor Berita Harian.

Dalam kes ini, dua bekas kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK) Pahang telah dihadapkan ke mahkamah 28 Dis lalu, kerana didakwa mengubahsuai kandungan laman sesawang sistem pengurusan darjah kebesaran dan pingat negeri tanpa kebenaran, dua tahun lalu.

Kedua-dua tertuduh lelaki berusia 30 tahun dan 36 tahun itu didakwa tanpa kuasa menggunakan nombor pengenalan mereka untuk memasukkan sejumlah nama individu ke dalam laman sesawang itu sebagai penerima pingat Datuk dan Datuk Seri daripada Sultan Pahang sedangkan individu terbabit tidak disenaraikan untuk menerima anugerah berkenaan.

Kerajaan Negeri Pahang dedah 29 nama 'Datuk' dan 'Datuk Seri' palsu

Kedua-dua tertuduh dibenarkan diikat jamin RM5,000 bagi setiap pertuduhan dan kes terbabit akan disebut semula pada 13 Feb depan.

Baca Lagi:
Mayat dikerat enam ditemui dalam bagasi tepi Lebuhraya Utara-Selatan
Tuntut keluar lagi duit KWSP, ini respon PM
Pembunuh bersiri bunuh 83 wanita tawar diri berperang di Ukraine
CATEGORIES