Kena ada gaji RM9,000 baru boleh kahwin, respon wanita ini buat netizen terkedu

Kena ada gaji RM9,000 baru boleh kahwin, respon wanita ini buat netizen terkedu

Tidak dapat dinafikan, wang ringgit menjadi aspek yang penting untuk hidup yang selesa. Oleh itu, ramai anak muda masih mempertimbangkan kemampuan untuk berkahwin dengan gaji yang mereka perolehi.

Menyedari perkara ini, seorang TikToker tempatan telah mengadakan sesi soal jawab ringkas bersama beberapa wanita untuk mengetahui tangga gaji yang dianggap sesuai bagi mereka untuk dipertimbangkan sebagai calon pasangan hidup.

Banyak yang berpendapat bahawa gaji antara RM3,000 hingga RM5,000 adalah mencukupi untuk menanggung komitmen bulanan dan menjalani kehidupan yang selesa.

Kena ada gaji RM9,000 baru boleh kahwin, respon wanita ini buat netizen terkedu

Bagaimanapun, satu respons dari seorang wanita dalam klip video tersebut telah menarik perhatian ramai. Wanita tersebut menyatakan bahawa dia mengharapkan lelaki yang mempunyai gaji setinggi RM9,000 sebelum boleh dipertimbangkan untuk berkahwin.

Selepas membaca komen-komen, kebanyakan netizen merasa terkejut dengan tuntutan wanita tersebut, kerana dianggap gaji tersebut terlalu tinggi terutamanya bagi golongan muda yang baru memasuki alam pekerjaan.

“Gaji antara RM3K – RM5K masih boleh difahami untuk menanggung komitmen, tetapi RM9K, fikir apa dia tu,” kata seorang netizen.

“Aku rasa yang menyebut RM9K tu mungkin belum bekerja lagi… tidak mengerti realiti dunia pekerjaan,” ungkap seorang netizen lain.

@raffisimple RM9000 kerja apa ? 🥶 #socialexperiment #fypシ ♬ original sound – RAFFI KE TU

“Aku baru sahaja merancang untuk berkahwin, tetapi setelah menonton video ini, nampaknya tidak mungkin,” seloroh seorang netizen.

Namun begitu, sebahagian wanita menjelaskan bahawa mereka tidak terlalu memikirkan tentang tangga gaji seseorang lelaki selagi dia rajin bekerja untuk menunaikan tanggungjawab terhadap keluarga.

Baca Juga:
‘Dah book tapi tak datang’ – Pemilik restoran di Jepun bengang dedah identiti pemandu pelancong dari Malaysia
Lelaki bermotosikal ucap ‘good luck’ sebelum simbah asid ke Faisal Halim
Ahli politik wanita kantoi ‘bersetubuh’ dengan anak angkat, suami cekup ketika atas katil
CATEGORIES