Kedai KK Mart di Kuching pula diserang dengan ‘molotov cocktail’

Kedai KK Mart di Kuching pula diserang dengan ‘molotov cocktail’

Sebuah kedai KK Super Mart di Kuching, Sarawak telah diserang dengan ‘molotov cocktail’ semalam, menjadi kejadian ketiga yang melibatkan rangkaian kedai serbaneka tersebut.

Ketua Polis Kuching, Ahsmon Bajah, dalam satu kenyataan, mengesahkan bahawa polis menerima laporan mengenai kejadian itu dari pekerja kedai yang terletak di Jalan Satok.

“Serangan tersebut menyebabkan satu kotak air minuman yang diletakkan di hadapan kedai serbaneka tersebut terbakar,” katanya. “Kebakaran itu dipercayai disebabkan oleh pembakaran botol kaca yang mengandungi minyak tanah dan kain berwarna kuning.”

Kedai KK Mart di Kuching pula diserang dengan 'molotov cocktail'

Ahsmon menyatakan bahawa pihak polis sedang giat mencari suspek dan kes itu sedang disiasat di bawah Seksyen 435 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga tujuh tahun dan denda.

Beliau juga meminta kerjasama orang ramai untuk memberikan sebarang maklumat berkaitan dengan kejadian itu dengan menghubungi Pegawai Penyiasat Ceremona Nasim di talian 013-8554168 atau mendatangi balai polis berdekatan.

Pada Sabtu yang lalu, pintu masuk cawangan KK Mart di Kuantan, Pahang, telah rosak akibat kebakaran yang dipercayai disebabkan oleh ‘molotov cocktail’.

Polis melaporkan bahawa kejadian tersebut mengakibatkan empat rak jualan, termasuk barang jualan, mengalami kerosakan akibat terkena percikan api, dengan kerugian dianggarkan berjumlah RM500.

Pada 26 Mac yang lalu, sebuah objek yang dipercayai bom petrol dilaporkan dibaling di cawangan kedai serbaneka KK Mart di Bidor, Perak. Walau bagaimanapun, bom tersebut yang dilemparkan di hadapan kedai tersebut tidak meletup.

KK Mart telah terlibat dalam kontroversi setelah beberapa gambar stokin dengan tertera kalimah Allah ditemui di KK Mart Bandar Sunway, tersebar di media sosial, mencetuskan kemarahan orang Islam serta desakan boikot oleh Pemuda Umno.

Syarikat tersebut telah memohon maaf dan menyatakan kesedihan berhubung insiden tersebut.

Pengasas KK Mart dan isterinya, serta tiga pengarah syarikat yang mengedar stokin berkenaan, turut didakwa di Mahkamah Sesyen di Shah Alam atas pertuduhan melukakan perasaan agama orang lain dengan menjual stokin yang tertera kalimah Allah.

Namun, mereka semua mengaku tidak bersalah dan memohon untuk dibicarakan.

Baca Juga:

Selipar Datuk Red jadi perhatian warganet selepas kongsi video di TikTok
Wanita ditemui meninggal dunia atas sejadah
Terkejut lihat rumah jiran disambar petir, ramai netizen kongsi pengalaman
CATEGORIES