Kami tidak dijemput bersama dalam lawatan kerja PM – Exco

Kami tidak dijemput bersama dalam lawatan kerja PM – Exco

Kami tidak dijemput bersama dalam lawatan kerja PM – Exco. Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar dan barisan Exco tidak dijemput untuk turut serta ketika lawatan kerja Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ke negeri itu pada Khamis lalu.

Perkara itu diakui Exco Pertanian, Industri Makanan, Perladangan, Komoditi dan Pembangunan Luar Bandar Terengganu, Dr Azman Ibrahim menerusi ciapan di laman twitternya jam 1.39 petang pada Sabtu.

“Di Terengganu sebagaimana saya maklum sebelum ini kami tak dijemput dan tak dilibatkan walaupun kami tahu ada pertemuan tersebut,” tulisnya.

Kami tidak dijemput bersama dalam lawatan kerja PM - Exco

Mengulas isu sama di laman Facebooknya pula, Dr Azman berkata, setiap lawatan rasmi pimpinan Kerajaan Pusat sama ada Perdana Menteri, Menteri atau Timbalan Menteri ke negeri-negeri, ada susunan acara yang telah ditetapkan dan protokol yang diatur.

“Apabila kita dimaklumkan sekali gus ada acara yang melibatkan kita, maka kita hadir sebagai tuan rumah untuk sambut tetamu dengan hormat tanpa mengira dari parti mana.

“Ada ketika kita tak dimaklumkan dan tak dijemput walau kita tahu mereka mari (datang) ke Terengganu, maka kita bersangka baik bahawa tetamu yang mari ada acara lain yang telah disusun serta tak perlu kepada kehadiran atau penyertaan kita. It’s ok. Negeri ini terbuka untuk siapa saja berkunjung,” tulisnya.

Kami tidak dijemput bersama dalam lawatan kerja PM - Exco

Dalam lawatan kerja itu, Anwar turut dijadualkan menghadap Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin serta bertemu pegawai-pegawai kerajaan.

Pakatan Harapan (PH) Terengganu dalam kenyataan pada Jumaat berkata, tindakan Ahmad Samsuri dan Exco Kerajaan Negeri seolah-olah memboikot Perdana Menteri kerana alasan diberikan tidak berasas.

Baca Lagi:
Kakak Ira Kazar sindir Puteri Sarah?
KJ upah RM300 kepada kumpulan ‘Boo’ – Jamal Yunos
Rasmi: Pejuang tinggalkan Gerakan Tanah Air
CATEGORIES