Ibubapa dimaki hamun calon isteri, lelaki batal majlis perkahwinan

Ibubapa dimaki hamun calon isteri, lelaki batal majlis perkahwinan

Ibubapa dimaki hamun calon isteri, lelaki batal majlis perkahwinan. Seorang bakal pengantin di Palembang, wilayah Sumatera Selatan terpaksa membatalkan perkahwinannya sehari sebelum majlis pernikahan berlangsung selepas diherdik keluarga tunangnya kerana gagal menyerahkan baki duit mas kahwin berjumlah 700,000 rupiah (RM199).

Berdasarkan sebuah hantaran tular di media sosial, kakak kepada calon pengantin lelaki, Elsa berkata, majlis perkahwinan adiknya sepatutnya berlangsung pada 18 Disember lalu.

Keluarga mereka akhirnya membatalkan perkahwinan tersebut kerana dimarahi pihak perempuan kerana gagal melunaskan baki mas kahwin yang dinaikkan secara tiba-tiba.

Diherdik bakal keluarga tunang kerana mas kahwin tidak cukup RM200

“Ketika meminang, kedua-dua keluarga bersetuju untuk menetapkan mas kahwin sebanyak 35 juta rupiah (RM9,939), barangan kemas dan wang ‘hadiah’ untuk ibunya bernilai 5 juta rupiah (RM1,419) selain beberapa hantaran.
“Namun, selepas keluarga kami menyerahkan mas kahwin seperti yang telah ditetapkan, keluarga pihak perempuan memberitahu mereka belum mendaftar pernikahan kepada jabatan agama Islam kerana belum cukup 5 juta (RM1,419) untuk diserahkan kepada ibu calon pengantin,” kata Elsa.

Tambah Elsa, keluarga pihak perempuan turut meminta pihak lelaki menyerahkan wang belanja tambahan lain untuk membeli ayam dan mengurus surat nikah berjumlah sekitar 3.4 juta rupiah (RM965.50).

“Menjelang hari pernikahan, calon pengantin perempuan meminta baki wang tersebut yang belum sempat diserahkan. Kami memberikan semua wang itu kecuali 700,000 rupiah (RM199) yang masih belum mencukupi.

“Kami memberitahu mereka bahawa baki wang itu akan diserahkan kemudian namun, mereka memarahi kami,” ujar Elsa.

Enggan menerima alasan itu, calon pengantin perempuan dikatakan menghempas pintu di hadapan ibu bapa tunangnya sambil memarahi mereka.

“Apa yang membuatkan kami terkilan adalah tunang adik saya menghempas pintu di hadapan ibu bapa kami sambil mulutnya tidak berhenti memaki hamun hanya kerana wang yang diserahkan kurang 700,000 rupiah (RM199).

“Kami sekeluarga akhirnya sepakat untuk membatalkan perkahwinan tersebut kerana dilayan begitu oleh keluarga pengantin perempuan,” kata Elsa.

Baca Lagi:
Sempat tinggal mesej terakhir di Facebook sebelum dibaham hidup-hidup oleh jerung
Syamsul Yusof nak saman Jawi RM10 juta, Puteri Sarah desak dedahkan cerita sebenar
Beg tangan harga RM26,000, ini respon anak MB Kelantan
CATEGORIES