Guru hilang di Makkah sejak tahun lepas disahkan sudah meninggal dunia

Guru hilang di Makkah sejak tahun lepas disahkan sudah meninggal dunia

Guru hilang di Makkah sejak tahun lepas disahkan sudah meninggal dunia.

Jemaah umrah Musthafa Kamal Abdullah, yang dilaporkan hilang di Makkah pada Disember lalu, disahkan telah meninggal dunia.

Anak sulungnya, Muhammad Nabil, 26, berkata beliau sekeluarga reda dengan pemergian bapanya itu setelah menerima pengesahan mengenainya daripada Kedutaan Malaysia, 11.40 pagi semalam.

Beliau berkata solat jenazah ghaib ke atas jenazah bapanya yang merupakan guru sekolah itu, diadakan di Masjid Jamek Sri Gading selepas solat Jumaat.

Guru hilang di Makkah sejak tahun lepas disahkan sudah meninggal dunia

“Saya juga diberitahu oleh pihak kedutaan di sana semalam, yang ayah sebenarnya telah meninggal dunia pada 13 Februari lepas, selepas segala pengesahan biometrik serta pengurusan dan pengebumiannya selesai.

“Kini saya bersama ibu, adik beradik dan ahli keluarga lain hanya menunggu dokumen pengesahan kematian ayah, saya agak terkilan kerana baru sahaja diberitahu semalam susulan proses pengesahan kematian daripada pihak Arab Saudi yang mengambil masa lama,” katanya ketika ditemui di kediaman keluarganya di Sri Gading, di sini, hari ini.

Muhammad Nabil, yang bertugas di Pejabat Kadi Daerah Batu Pahat, itu memaklumkan Kedutaan Malaysia di sana juga baru mengetahui mengenai kematian bapanya dua hari sebelum memberitahu keluarga.

Selain menunggu dokumen pengesahan kematian, mereka sekeluarga juga mahu mengetahui punca sebenar kematian serta lokasi arwah menghembuskan nafas terakhir.

Beliau juga berhasrat membawa ibu dan empat adiknya untuk menziarahi pusara arwah bapanya di Makkah dalam masa terdekat.

“Saya menganggap kejadian ini ada hikmah di sebaliknya dan bersyukur ayah meninggal dalam keadaan baik (berihram) serta dalam bulan baik (Rejab),” katanya.

Musthafa Kamal, 49, yang menunaikan umrah bersama anaknya, Muaz, 17, sepatutnya pulang pada 18 Disember lalu, dilaporkan hilang pada 12 Disember.

Baca Lagi:
Pelancong berbogel di balkoni hotel dirakam orang awam
“Tak pernah terpikir nak buat macam ni, rider tahan gelak nak tekan loceng rumah guna atap zink”
Penyanyi buta Indonesia pukau pengadil America’s Got Talent raih ‘Golden Buzzer’, Simon Cowell minta buat persembahan kedua
CATEGORIES