Grandmaster catur Bangladesh meninggal dunia ketika perlawanan, rebah atas papan catur

Grandmaster catur Bangladesh meninggal dunia ketika perlawanan, rebah atas papan catur

Grandmaster catur peringkat tinggi Bangladesh, Ziaur Rahman, meninggal dunia pada usia 50 tahun pada Jumaat lalu selepas diserang angin ahmar dan rebah di atas papan catur di tengah-tengah perlawanan kejohanan kebangsaan, kata seorang pegawai.

Setiausaha Agung Persekutuan Catur Bangladesh, Shahab Uddin Shamim, memberitahu AFP bahawa Ziaur rebah semasa perlawanan pusingan ke-12 kejohanan menentang rakan senegaranya, Enamul Hossain, sebelum dia disahkan meninggal dunia di sebuah hospital di sini.

“Pemain dan pegawai yang hadir di bilik dewan membawanya ke hospital dengan cepat selepas dia rebah. Apabila sampai di sana, doktor memberitahu dia sudah meninggal dunia,” kata Shamim.

Grandmaster catur Bangladesh meninggal dunia ketika perlawanan, rebah atas papan catur

Enamul berkata, mereka mengambil masa beberapa saat untuk menyedari bahawa dia mengalami strok. “Apabila dia bermain, dia tidak pernah berasa seperti dia sakit.

“Ia adalah giliran saya. Jadi, apabila dia jatuh, saya fikir dia sedang bersandar untuk mengambil botol air. Tetapi kemudian dia rebah, dan kami bergegas ke hospital. Anaknya bermain di meja sebelah,” kata Enamul.

Ziaur berada pada ranking tertinggi dalam senarai lima grandmaster catur Bangladesh.

Beliau memenangi kejohanan kebangsaan beberapa kali dan mewakili Bangladesh dalam Olimpik Catur ke-44 di India pada 2022.

Baca Juga:
‘Besar dan panjang’ – Lelaki terserempak ular sawa batik sedang melintas jalan
Detik cemas 7 sekeluarga saling berpelukan sebelum maut dihanyutkan kepala air
Wanita terjah suami berduaan dalam kereta dengan wanita Indon, terkedu dengar suami cakap “dah la, aku tak nak kau dah”
CATEGORIES