Duit dalam tabung tin mereput dan hancur, niat menabung lebur macam tu saja

Duit dalam tabung tin mereput dan hancur, niat menabung lebur macam tu saja

Duit dalam tabung tin mereput dan hancur, niat menabung lebur macam tu saja. Padah campur duit kertas dengan syiling, habis ribuan duit aku dalam tabung. Biasanya setiap rumah mesti akan ada tabung untuk simpan duit. Paling tidak pun akan ada satu untuk simpan duit syiling atau duit yang kita jumpa dalam rumah.

Tapi pastikan duit yang kita simpan dalam tabung ini tidak bercampur antara duit kertas dan juga duit syiling. Ia untuk mengelakkan kejadian duit reput seperti yang berlaku terjadi pada rakan Lily Noorly Mohd Noor ini.

Duit yang disimpan rakannya dalam tabung tin reput, jumlah pula bukan sedikit hampir RM1k.

Duit dalam tabung tin mereput dan hancur, niat menabung lebur macam tu saja

Elok juga kita ambil pengajaran daripada kisah ini. Boleh jadi ia berpunca daripada duit lembap yang dimasukkan dalam tin. Ia mungkin penyebab berlaku proses pereputan, apatah lagi ia disimpan dalam tabung jenis besi atau tin.

Sekadar perkongsian bersama, ia terjadi pada sahabat baik sendiri. Niat menabung akhirnya lebur macam tu ja. Semua duit mereput, relai, hancur, bila cuba nak buka dari lipatan.

Kalau ada sesiapa yg simpan duit dalam tabung tin bercampur duit syiling rasanya elok dielakkan. Nak kata apa lagi dah kan. Hampir RM1k lebur, bawa pergi bank tak tahulah terima atau tidak.

Untuk pengetahuan duit yang reput seperti ini boleh ditukar di Bank Negara. Duit yang reput tapi masih ada lebih separuh daripada saiz asal boleh menerima nilai penuh.

Baca Lagi:
Bank dah tak terima duit syiling ke? Bapa bengang kena reject 2 kali
Pemandu beca menang loteri RM14 juta mengaku menyesal
Duda tunjuk kemaluan atas motor kepada wanita di cekup polis
CATEGORIES