Dua individu dicekup peniaga setelah ‘kantoi’ cuba scam tipu resit pembayaran jam tangan

Dua individu dicekup peniaga setelah ‘kantoi’ cuba scam tipu resit pembayaran jam tangan

Kejahatan licik dua individu yang memalsukan resit pembayaran satu sen untuk membeli barang bernilai RM54 di pasar malam telah terbongkar di Sungai Petani, Kedah, baru-baru ini.

Melalui perkongsian video TikTok di akaun peniaga @aryssaaddena, penipuan tersebut dikesan apabila peniaga tersebut memeriksa semula wang yang diberikan oleh salah seorang pelaku.

Dalam video berdurasi 1 minit 39 saat, pelaku wanita hanya melakukan transaksi sebanyak satu sen untuk seutas jam, kemudian mengedit resit pembayaran tersebut.

Dua individu dicekup peniaga setelah 'kantoi' cuba scam tipu resit pembayaran jam tangan

“Nasib baik didapati awal, mereka tidak berpeluang menipu lagi kedai jam kerana saya telah menghampiri mereka. Jika tidak, saya tidak dapat tidur dengan tenang malam ini. Ini juga memberi kesan terhadap perniagaan saya,” kata peniaga.

Bagaimanapun, peniaga mendakwa wanita tersebut telah menggunakan taktik yang sama untuk membeli sepasang kasut bernilai RM40 dan cuba melakukan penipuan serupa di dua kedai jam, tetapi tidak berjaya.

Pengedaran video tersebut membangkitkan reaksi negatif dan kemarahan daripada pengguna TikTok terhadap tindakan penipuan dalam urusan jual beli.

“Bawa dia ke balai polis, jika dilepaskan, dia akan melakukan lagi,” komen @akiemmx97.

“Elakkan daripada berlaku lagi, cukup bukti untuk panggil polis,” komen @fairusosman.

Selepas gagal untuk menunjukkan resit pembayaran yang sah, pelaku mengakui bahawa ini merupakan penipuan pertama yang dilakukannya, tetapi mendakwa rakan sekutunya berjaya melakukan penipuan serupa sebelum ini.

Beberapa pengguna TikTok juga berkongsi pengalaman mereka menjadi mangsa penipuan wanita tersebut sebelum ini.

“Saya telah menjadi mangsa ketika bulan puasa baru-baru ini. Wanita itu membeli tiga ekor ayam golek dengan harga RM75,” komen @matmirza0.

Baca Juga:
Reaksi bibik terkejut tengok bil elektrik melambung buat ramai terhibur, ‘macam dia pula yang kena bayar’
“Baru sikit tu tentera dari Allah”- Tentera Israel diserang ratusan tebuan hingga masuk ICU
JHEAIK minta waris tampil selepas tular solat jenazah di masjid di caj RM1,000
CATEGORIES