Dilabel kafir tak wajar sentuh daging korban, MP Petaling Jaya luah rasa kesal

Dilabel kafir tak wajar sentuh daging korban, MP Petaling Jaya luah rasa kesal

Ahli Parlimen Petaling Jaya, Lee Chean Chung menyuarakan kekesalannya dilabel sebagai kafir yang tidak wajar menyentuh daging korban semasa menghadiri program rewang sempena Hari Raya Aidiladha baru-baru ini.

Beliau menyifatkan tindakan tersebut berpunca daripada sikap rasis sesetengah pihak yang menganggapnya sebagai wakil rakyat kaum Cina yang pandai berlakon demi menarik perhatian penduduk Islam.

“Bukan senang jadi wakil rakyat di zaman media sosial yang berleluasa digunakan, apabila saya hadir program komuniti Cina, dikatakan hanya menjaga geng sendiri.

Dilabel kafir tak wajar sentuh daging korban, MP Petaling Jaya luah rasa kesal

“Hadir program kaum India pula jadi isu pinggirkan pengundi Melayu Islam, turun ke program penduduk Melayu timbul isu kafir dan berlakon.

“Malaysia negara yang berbilang kaum dan agama, kalau orang yang betul-betul mengikut apa yang saya kemaskini di media sosial, saya santuni semua pihak dan semua program yang hadir ada gambar atau video,” katanya menerusi perkongsian di Facebook.

Sebagai wakil rakyat, Chean Chung berkata, matlamatnya adalah memahami agama dan budaya semua kaum dalam negara.

Ujarnya, banyak manfaat dengan menghadiri program-program Hari Raya Aidiladha termasuk belajar cara yang betul melapah daging korban.

“Contoh dalam 10 program Hari Raya Aidiladha, saya berkomunikasi dengan ustaz, peserta, pengerusi majlis, surau, wakil penduduk serta golongan wanita dan anak muda. Mereka cerita erti Aidiladha dan semangat gotong royong yang mengeratkan hubungan penduduk setempat.

“Saya diajar cara yang betul untuk melapah daging korban, mengagihkan daging dan menerima sumbangan daging korban. Setiap proses ini saya menerima pengetahuan baru dan lebih memahami makna dan semangat Hari Raya Aidiladha,” ujarnya.

Sehubungan itu, beliau menyeru semua pihak supaya memperbaiki cara fikir dan persepsi dengan tidak berprasangka buruk antara satu sama lain, khususnya yang berbeza agama.

“Belajar menghormati satu sama lain, jangan buat fitnah kerana perbezaan politik. Di hari yang mulia ini, mari kita semua bersihkan hati dan sucikan pemikiran.

“Mari kita semua hayati pengorbanan pemimpin terdahulu dalam membina negara yang stabil untuk semua lapisan masyarakat tanpa mengira warna kulit mahupun agama,” tambahnya.

Baca Juga:
Lelaki belanja duit poket sendiri RM2,000 pasang lampu jalan di tiang elektrik, siap guna jengkaut
Penangan lagu tangkap leleh ‘Yennode Macha’, ramai belajar bahasa Tamil
Bungkusan pelik ditemui atas pusara ayah Muhyiddin, netizen kata ‘buhul sihir’
CATEGORIES