Cara betul simpan tepung agar tahan lama dan tiada ulat datang bersarang

Cara betul simpan tepung agar tahan lama dan tiada ulat datang bersarang

Cara betul simpan tepung agar tahan lama dan tiada ulat datang bersarang.

Rupa-rupanya, ada cara betul simpan tepung agar tahan lama dan tiada ulat yang datang bersarang. Ini kerana, tepung adalah bahan paling utama dalam masakan kuih-muih dan kek, jadi penjagaan kualiti tepung amat penting.

Biasanya, tepung ini dijual di kedai-kedai runcit dan pasar raya dalam bentuk pakej mengikut berat. Setiap kali digunakan, tepung pastinya digunakan dalam jumlah tertentu sesuai dengan jenis hidangan yang disediakan.

Cara betul simpan tepung agar tahan lama dan tiada ulat datang bersarang

Oleh itu, kadang-kadang terdapat sisa tepung yang belum digunakan dan disimpan untuk kegunaan masa depan. Walaupun telah disimpan atau diikat, kadangkala tepung ini boleh mengeluarkan bau hapak apabila ingin digunakan semula.

Lebih-lebih lagi, apabila rumah tidak banyak penghuninya, ada yang menggunakan sedikit tepung dan menyimpannya. Tetapi, apabila dibuka semula, seringkali terdapat ulat dan telur di dalamnya. Hendak terus dibuang, memang rugi.

Untuk memastikan tepung yang disimpan selamat dan tahan lama, tanpa mengira jenisnya, anda boleh ikuti tip yang dikongsi oleh Mastura Fuad ini.

CARA BETUL SIMPAN TEPUNG SUPAYA TAHAN LAMA DAN TIADA ULAT

Cara penyimpanan tepung untuk tahan lama. Mastura berkongsi cara beliau menyimpan tepung gandum dan pelbagai jenis tepung untuk jangka masa yang panjang.

  • Tepung yang dibeli dimasukkan ke dalam freezer selama dua minggu. Jangan risau, tepung tidak akan membeku, tetapi cara ini akan membunuh segala kutu atau telur ulat tepung yang mungkin ada di dalamnya.
  • Anda boleh menyimpan dalam freezer selama satu minggu, tetapi saya sengaja menyimpan lebih lama sedikit.
  • Selepas itu, keluarkan tepung dan biarkan pada suhu bilik sehingga hilang keadaan sejuk dan wap.
  • Lap kering bungkusan tepung tadi dan simpan dalam beg zip. Gunakan dua beg zip untuk setiap pek tepung. Masukkan beg zip kedua dalam arah yang bertentangan dengan bahagian kunci/kepala beg zip pertama…
Baca Juga:
Ibu terpaksa bagi bayi hisap kurma kerana tidak mampu dapatkan susu
“Malaysia ini lubuk rezeki, abang rajin saja, mesti abang kaya, paling penting ALLAH jangan lupa, solat jangan tinggal” – Warga Bangladesh
Saluran darah ke otak pecah, pelajar cemerlang koma terpaksa tangguh pengajian
CATEGORIES