Budak 7 tahun di Terengganu jual ‘aiskrim Malaysia 50 seng’ raih perhatian ramai

Budak 7 tahun di Terengganu jual ‘aiskrim Malaysia 50 seng’ raih perhatian ramai

Walaupun baru berusia tujuh tahun, anak bongsu daripada tiga beradik ini memilih untuk menjual aiskrim Malaysia di hadapan rumahnya di Kampung Paya Datu, Manir.

Selain mahu mencari duit poket, ia dilakukan oleh Muhammad Irfan Taib kerana mahu merasai sendiri pengalaman mencari rezeki dengan berniaga seperti dilakukan ibunya, lapor BH Online.

Menurut Muhammad Irfan, dia tidak dipaksa untuk menjual aiskrim Malaysia itu sebaliknya ia dilakukan dengan kerelaan hati selepas mengikuti ibunya, Nor Hafizah Abdullah, 43 tahun, berniaga di Batu 6.

Budak 7 tahun di Terengganu jual 'aiskrim Malaysia 50 seng' raih perhatian ramai

“Saya pernah beberapa kali ikut ibu berniaga dan daripada situ, timbul minat mahu menjual seperti ibu lalu saya minta ibu sediakan aiskrim Malaysia untuk dijual.

“Jadi pada cuti persekolahan Mei lalu, saya mula menjual pelbagai perisa dengan harga 50 sen sebatang di hadapan rumah dan memang seronok apabila ada orang beli.

“Daripada situ, saya tahu bagaimana susahnya mahu mencari duit menyebabkan saya lebih berjimat cermat ketika berbelanja,” katanya kepada BH Online.

Sementara itu, Cik Nor Hafizah berkata, dia dan suaminya tidak pernah memaksa anaknya menjual aiskrim Malaysia itu sebaliknya ia dilakukan atas permintaan anak mereka sendiri.

Katanya, keinginan untuk menjual aiskrim Malaysia di hadapan rumah mereka disuarakan anaknya itu selepas mengikutinya berniaga di Batu 6 di sini.

“Pada mulanya, saya ingatkan dia main-main tetapi selepas dia bersungguh-sungguh minta saya sediakan aiskrim itu, saya turuti kemahuannya dengan membuatkan aiskrim dan menyediakan meja jualan di hadapan rumah.

“Sebagai ibu bapa, kami tak mahu manipulasi anak-anak untuk keuntungan tetapi ia lebih kepada pendedahan kepada dia untuk mengenali dunia perniagaan seperti pusingan modal.

“Selain itu, ia juga dapat melatih kemahirannya dalam mengira dan berkomunikasi,” katanya.

Tambah Cik Nor Hafizah, perniagaan anaknya itu tidak menentu dan bergantung kepada anak bongsunya kerana tidak mahu menghalang zaman kanak-kanak anaknya.

“Kami tak tetapkan waktu berniaga, jika ada rakan-rakannya yang mengajaknya bermain, kedai akan ditutup.

“Saya dan suami, Taib Abdul Razak, tidak menghalang minat anak selagi dia tidak mengabaikan pelajaran kerana apa yang dilakukan anak ketika ini adalah satu proses pembelajaran,” katanya kepada BH Online.

Baca Juga:
“Kalau budak ini tak panjat rumah saya, saya tak akan jumpa barang sihir ini”- Aeril Zafrel terima permohonan maaf lelaki ceroboh rumahnya
Heboh kad jemputan majlis pertunangan dengan Aliff Aziz, ini penjelasan Ruhainies
Kecoh budak perempuan 12 tahun bertunang dengan duda anak satu
CATEGORIES