BERSATU gantung keahlian Ahli Parlimen Labuan selama 6 tahun kerana sokong PMX

BERSATU gantung keahlian Ahli Parlimen Labuan selama 6 tahun kerana sokong PMX

BERSATU gantung keahlian Ahli Parlimen Labuan selama 6 tahun kerana sokong PMX.

BERSATU menggantung keahlian Ahli Parlimen Labuan, Datuk Suhaili Abdul Rahman selama enam tahun termasuk kesemua jawatan yang disandangnya dalam parti, berkuat kuasa hari ini.

Tindakan itu selepas Suhaili sebelum ini mengisytiharkan menyokong Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

BERSATU gantung keahlian Ahli Parlimen Labuan selama 6 tahun kerana sokong PMX

Setiausaha Agung BERSATU, Datuk Seri Hamzah Zainudin, berkata keputusan dibuat Jawatankuasa Lembaga Disiplin parti yang bersidang pada hari ini selepas meneliti laporan pelanggaran disiplin dan perlembagaan oleh Suhaili yang juga Ketua Bahagian BERSATU Labuan dan Wilayah Persekutuan.

“Setelah diteliti dengan sehalusnya segala bukti dokumentasi, keseriusan kesalahan, implikasi serta impak kepada parti dan juga kenyataan media Suhaili bertarikh 30 Oktober 2023, Jawatankuasa Lembaga Disiplin mendapati beliau bersalah di bawah Fasal 22.1 (f) Perlembagaan BERSATU.

“Sehubungan itu, Jawatankuasa Lembaga Disiplin sebulat suara menggunakan kuasa di bawah Fasa 22.5 (c) Perlembagaan BERSATU bagi menggantung keahlian Suhaili.

“Ia berserta kesemua jawatan dalam parti yang dipegang beliau untuk tempoh enam tahun berkuat kuasa dari tarikh keputusan dan hukuman iaitu 7 November 2023 (hari ini) ,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, Suhaili memutuskan untuk menyokong Perdana Menteri selepas mengambil kira semua permasalahan penduduk Labuan yang berdepan kos sara hidup yang semakin tinggi serta gangguan bekalan elektrik yang berterusan.

Pada masa sama, Suhaili turut menyatakan sokongan kepada Ketua Menteri Sabah merangkap Pengerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS), Datuk Seri Hajiji Mohd Noor.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Kuala Kangsar, Datuk Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid, turut digantung selama empat tahun kerana menyokong Kerajaan Perpaduan.

Baca Lagi:
“Jangan sampai saya dedahkan wajah awak” – Fathia beri ‘warning’ tukang fitnah tuduh Uqasha Senrose punca kematian wanita
Rider sesak nafas ‘dikunci’ lelaki blazer merah selepas bergaduh mulut dengan pengawal keselamatan
Pengantin lelaki terkejut isteri ‘serbu’ majlis perkahwinan
CATEGORIES