Bekas MB Terengganu dakwa PAS agih rasuah RM500 hingga RM1000 setiap rumah masa kempen PRU15

Bekas MB Terengganu dakwa PAS agih rasuah RM500 hingga RM1000 setiap rumah masa kempen PRU15

Bekas MB Terengganu dakwa PAS agih rasuah RM500 hingga RM1000 setiap rumah masa kempen PRU15. UMNO Terengganu memfailkan petisyen pilihan raya bagi mencabar keputusan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) di tiga Parlimen iaitu Marang, Kuala Terengganu, Kemaman, yang dimenangi calon PAS.

Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said, berkata petisyen pilihan raya itu difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu pada 3 Januari lalu, atas alasan parti lawan merasuah pengundi di ketiga-tiga Parlimen itu sepanjang tempoh kempen PRU15.

Bekas Menteri Besar Terengganu itu mendakwa, PAS menabur wang antara 15 hingga 17 November lalu iaitu dua hingga empat hari sebelum PRU15, dengan kebanyakan isi rumah menerima wang antara RM500 hingga RM1,000.

Bekan MB Terengganu dakwa PAS agih rasuah RM500 hingga RM1000 setiap rumah masa kempen PRU15

Dakwa Ahmad, antara rasuah yang diagihkan semasa tempoh berkempen itu termasuklah wang kepada pengundi luar serta beberapa peruntukan kerajaan Terengganu pimpinan PAS kepada belia, mahasiswa dan warga emas.

Hampir 20 saksi dari tiga Parlimen berkenaan, kebanyakannya dalam kalangan pengundi berusia 18 hingga 21 tahun, bersetuju membuat pengakuan di mahkamah bahawa mereka menerima rasuah itu.

“Sudah sembilan kali saya sertai pilihan raya, tapi tak pernah saya tengok begitu banyak wang diagihkan kepada pengundi (seperti ketika PRU15).

“Kerajaan Terengganu mula agihkan dana bantuan kerajaan seperti i-Belia, i-Siswa dan i-Pencen diberi semasa kempen PRU15, terutama pada 15, 16 dan 17 November tahun lalu.

“Contohnya di Kemaman, bantuan i-Siswa ini diberi pada malam 17 November. i-Pencen pula diberi kepada mereka yang berusia 60 tahun ke atas sebanyak RM600 semasa kempen PRU15.

“Parti pula beri duit kepada pengundi luar dan remaja antara RM200 hingga RM300, termasuk kepada pengundi UMNO yang ada dalam senarai putih kita. Jadi setiap rumah dapat antara RM500 hingga RM1,000,” katanya pada sidang media di Menara Dato’ Onn hari ini.

Pada PRU15, Ahmad yang mewakili Barisan Nasional (BN) serta tiga calon lain yang bertanding di kerusi Parlimen Kemaman tewas kepada calon PAS, Che Alias Hamid yang menang majoriti 27,179 undi.

Parlimen Marang pula dimenangi Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang dengan majoriti 41,729 undi dalam pertandingan empat penjuru.

Parlimen Kuala Terengganu pula kekal disandang PAS apabila calonnya, Datuk Amzad Hashim memperoleh majoriti 40,907 undi menewaskan tiga pencabar lain.

Mengulas lanjut, Ahmad mendakwa rasuah sepanjang kempen PRU15 itu berlaku di seluruh Terengganu, namun kebanyakan saksi di Parlimen lain enggan tampil di mahkamah, menyebabkan UMNO hanya dapat memfailkan petisyen di tiga Parlimen sahaja.

“Bukti petisyen ini termasuklah dalam kes video tular yang menunjukkan pengundi perlu bersumpah ‘Wallahi saya undi PAS’ sebelum diberi wang. Ini berlaku di Marang.

“Saya pergi sendiri ke rumah orang yang bagi duit itu di Kampung Tok Hakim, tapi dia dah tak ada. Saya difahamkan dia dah lari entah ke mana,” katanya, memaklumkan keputusan mahkamah membabitkan Parlimen Cameron Highlands lima tahun lalu menjadi duluan bagi petisyen pilihan raya UMNO Terengganu.

Pada 30 November 2018, Mahkamah Pilihan Raya mengisytiharkan keputusan pilihan raya kerusi Parlimen Cameron Highlands pada PRU14 yang memberikan kemenangan kepada calon Barisan Nasional (BN), Datuk C Sivarraajh, adalah terbatal dan tidak sah.

Hakim Datuk Azizah Nawawi membuat keputusan itu selepas mendapati bahawa terbukti wujud amalan rasuah yang diketahui dan mendapat keizinan oleh Sivarraajh.

Sementara itu, peguam UMNO, Amin Othman memaklumkan asas petisyen pilihan raya itu bersandarkan dakwaan isu rasuah berlaku semasa tempoh berkempen dan hari mengundi.

“Menerusi petisyen ini, kami memohon perintah mahkamah untuk membatalkan keputusan PRU15 bagi Parlimen Marang, Kuala Terengganu dan Kemaman atas dakwaan isu rasuah,” katanya.

@azuramanjaku♬ original sound – Azura Manja

Baca Lagi:
PM tinggalkan pentas utama ketika majlis berlangsung, peluk dan salam Dr Maza
Ketua Setiausaha Negara dedah MAFS dapat markah tercorot, Mat Sabu tidak terkejut
8.7 juta rakyat akan terima bantuan kewangan bermula hari ini – PM
CATEGORIES